Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    Edi Rama, Arnavutluk’ta Yapay Zeka ile Geliştirilen Sanal Bakan “Diella”yı Kabinesine Dâhil Etti

    Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, yeni kabinesinde yapay zeka destekli “Diella” isimli bir sanal bakan atadı. Ocak’tan bu yana E-Albania platformu üzerinden aktif olan Diella, kamu ihalelerinde yolsuzluğun önlenmesine yardımcı olacak. Rama, bu dijital asistanın, şeffaflık sağlayacağını vurguladı.

    Bu haberin fotoğrafı yok

    Arnavutluk’ta Yapay Zeka ile Geliştirilen Sanal Bakan Dönemi Başladı

    Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, yeni kabinesinde yapay zeka destekli sanal bir bakan bulunduracağını açıkladı.

    Mayıs ayında yapılan seçimlerin ardından dördüncü kez başbakanlık koltuğuna oturan Rama, yeni hükümetinin bakanlarını tanıttı. Kabinede, yeni isimlerin yanı sıra mevcut bakanların farklı pozisyonlara atandığı gözlemlendi. Ancak, en çok dikkat çeken detay yapay zeka ile geliştirilmiş bir dijital asistanın kabinede yer alması oldu. Başbakan, Ocak ayından yana Arnavutluk’un E-devlet platformu E-Albania üzerinden hizmet sunan “Diella” adlı dijital asistanın, kamu ihalelerinin denetlenmesi ve yolsuzluğun önlenmesinde bakan olarak görev alacağını duyurdu.

    Rama, “Diella, fiziksel varlığı olmayan ve yapay zeka ile sanal bir şekilde yaratılan ilk kabine üyesidir” şeklinde konuşarak, Arnavutça “Güneş” anlamına gelen Diella’nın, ülkedeki kamu ihalelerinin tamamen yolsuzluktan arındırılmasına katkı sağlayacağını belirtti. Renkli bir kişiliğe sahip olan Edi Rama, Diella’nın kamu ihalelerine dair tüm karar süreçlerinde yer alacağını ve böylece ihale süreçlerinin tamamen şeffaf bir şekilde işleyeceğini ifade etti.

    Dijital asistan Diella, geleneksel Arnavut kıyafetleri giyen bir kadın şeklinde tasarlandı. Resmi veriler, Diella’nın şu ana kadar e-Albania platformu üzerinden 36 bin 600 belgenin düzenlenmesine ve yaklaşık bin hizmetin sunulmasına yardımcı olduğunu gösteriyor. Ancak, Arnavutluk hükümeti, Diella’nın işlemlerinin insan denetiminden geçip geçmeyeceğine dair bir açıklamada bulunmadı. Ayrıca, bu dijital yapay zeka asistanının manipüle edilme riskiyle ilgili herhangi bir değerlendirme yapılmadı.