Dünya Parkinson Günü’nde İzmir Ekonomi Üniversitesi’nden uyarılar: Erken tanı ve farkındalık kritik!

İzmir Ekonomi Üniversitesi’nden Doç. Dr. Halil Güllüoğlu, Dünya Parkinson Hastalığı Günü’nde hastalığın erken tanısının önemini vurguladı. Belirtilerin göz ardı edilmemesi gerektiğini belirten Güllüoğlu, multidisipliner tedavi ve toplumsal farkındalığın artırılmasının yaşam kalitesini yükselteceğini ifade etti.

İzmir Ekonomi Üniversitesi'nden Doç. Dr. Halil Güllüoğlu, Dünya Parkinson Hastalığı

İzmir Ekonomi Üniversitesi Medical Point Hastanesi Nöroloji Bölümü’nden Doç. Dr. Halil Güllüoğlu, Dünya Parkinson Hastalığı Günü kapsamında önemli açıklamalarda bulundu. Dr. Güllüoğlu, Parkinson hastalığına karşı toplumsal bilincin artırılmasının ehemmiyetine dikkat çekerken, erken teşhis, tedavi yöntemleri ve hastaların yaşam standartlarını yükseltmeye yönelik önerilerde bulundu.

Parkinson’un ilerleyici bir nörolojik rahatsızlık olduğunu vurgulayan Güllüoğlu, bu hastalığın genellikle 60 yaş ve üzerindeki bireylerde görülmesine karşın daha genç yaşlarda da başlayabilen vakaların meydana gelebileceğini ifade etti. “Titreme, kaslarda sertlik, hareketlerde yavaşlama ve denge sorunları gibi belirtiler öne çıkar” diyen Doç. Dr. Güllüoğlu, bu tür semptomları göz ardı etmemek gerektiğini ve bu belirtileri yaşayan kişilerin mutlaka bir nöroloji uzmanına danışmaları gerektiğini belirtti.

Doç. Dr. Halil Güllüoğlu, Parkinson tedavisinde medikal yöntemlerin yanı sıra fiziksel egzersizler ve destekleyici terapilerin de öneminin arttığını sözlerine ekleyerek, “Semptomları yönetmede ilaç tedavileri etkili bir yol sunuyor. Ayrıca dans terapisi, fiziksel aktivite ve konuşma terapisi gibi farklı yaklaşımlarla hastaların hayat kalitesi yükseltilebilir. Kapsayıcı bir tedavi yöntemi, Parkinson hastalarının hem fiziksel hem de ruhsal yönden güçlenmesine yardımcı olmaktadır” şeklinde açıklama yaptı.

Bilinçlenmenin gerekliliğine vurgu yapan Güllüoğlu, “Parkinson ile yaşamak mümkündür. Doğru tedavi, bilinçli bir yaklaşım ve destekleyici bir sosyal çevre ile bu süreçte birlikte yol alabiliriz. Bugün, Parkinson hastalığı hakkında bilgi edinmek ve bu hastalığı deneyimleyen bireylerin yanında olduğumuzu bildirmek için önemli bir fırsat” diye konuştu.