Dünya Parkinson Günü’nde Bursa Hastanesi’nde Farkındalık Programı Düzenlendi

Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Dünya Parkinson Günü’nde bir etkinlik düzenledi. Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Nilüfer Büyükkoyuncu Pekel, Türkiye’de yaklaşık 150-200 bin Parkinson hastası olduğunu belirtti. Katılımcılara tedavi yöntemleri ve hastalığın belirtileri hakkında bilgi verildi.

Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Dünya Parkinson Günü'nde

Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Dünya Parkinson Günü dolayısıyla özel bir etkinlik düzenledi. Etkinlikteki sunumunda Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Nilüfer Büyükkoyuncu Pekel, Türkiye’de Parkinson hastası sayısının 150 bin ile 200 bin arasında olduğunu belirtti.

Hastanenin konferans salonunda gerçekleşen bu program, Başhekim Doç. Dr. Mehmet Oğuzhan Ay, hastane yönetimi, nöroloji doktorları, sağlık personeli ve hastalarla birlikte hasta yakınlarını bir araya getirdi. Programda Parkinson hastalığının ortaya çıkış belirtileri, risk faktörleri ve uygulanabilecek tedavi yöntemleri üzerine detaylı bilgiler paylaşıldı.

Doç. Dr. Pekel, Parkinson hastalığının merkezi sinir sistemi ile ilgili dopaminerjik nöronların kaybı sonucunda geliştiğini vurguladı. Dünyada pek çok bireyi etkileyen hastalığın Türkiye’deki hasta sayısı hakkında bilgiler vererek, “Ellerde titreme, hareketlerde yavaşlık, yürüyüş ve denge sorunları, düşme gibi belirtiler gözlemlenmektedir. Ayrıca, hastalarda uyku problemleri, depresyon ve kaygı gibi psikolojik semptomlar da görülebilmektedir” şeklinde konuştu.

Parkinson, ilerleyici ve kronik bir hastalık olmasına karşın hastaların tedavi seçenekleri konusunda umutsuz kalmamaları gerektiğini ifade eden Doç. Dr. Pekel, “Parkinson tedavisine yönelik birçok alternatif mevcuttur. İlaç tedavilerine ek olarak beyin pili cerrahisi, iğne tedavisi ve halk arasında yaygın olarak bilinen bağırsak pili ameliyatı gibi ileri düzey tedavi yöntemleri hastalarımıza sunulmaktadır” dedi.

Ayrıca, Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 2018’den bu yana Derin Beyin Stimulasyonu ameliyatlarının gerçekleştirildiğini belirten Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Demet Yıldız, “Bunun yanı sıra ileri düzey tedavi yöntemleri de uygulanıyor ve hastalarımız polikliniğimize başvurarak ya da iletişim adresimizden bizlere ulaşabilirler” diye ekledi.

Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Sinay Önen ise Parkinson hastalığı ile bağlantılı psikolojik etkiler hakkında katılımcılara bilgi aktardı.