Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Dünya Astım Günü’nde Astım Hastalığına Dikkat Çekildi: Doç. Dr. Şenay Yılmaz Açıklamalarda Bulundu

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nden Doç. Dr. Şenay Yılmaz, 6 Mayıs Dünya Astım Günü’nde astım hastalığı hakkında bilgilendirdi. Dünyada 350 milyon astım hastası bulunduğunu belirten Yılmaz, doğru tedavi ve tetikleyicilerden kaçınmanın önemini vurguladı.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'nden Doç. Dr. Şenay Yılmaz, 6 Mayıs Dünya

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı öğretim üyelerinden ve Türk Toraks Derneği Batı Anadolu Şubesi Başkanı olan Doç. Dr. Şenay Yılmaz, 6 Mayıs Dünya Astım Günü vesilesiyle önemli açıklamalarda bulundu.

Her yıl Mayıs ayının ilk Salı günü, ‘Dünya Astım Günü’ olarak kutlanıyor. Doç. Dr. Yılmaz, astım hastalığına dair bilgilere ve bu konudaki güncel gelişmelere yer verdi.

Açıklamalarında “Astım tedavisinin temel amacı, hastanın şikayetlerini kontrol altına almak ve yaşam kalitesini mümkün olduğunca artırmaktır” diyen Yılmaz, astımın belirtilerinden, tetikleyici unsurlarından ve tedavi yöntemlerinden bahsetti.

“Astım, akciğerlerdeki hava yollarında meydana gelen mikrobik olmayan iltihaplanma nedeniyle hava yolunun daralmasına yol açan kronik bir akciğer hastalığıdır. Dünya genelinde yaklaşık 350 milyon kişinin astım hastası olduğu ve her yıl 400 binden fazla kişinin astım kaynaklı sebeplerden hayatını kaybettiği bilinmektedir. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2023 yılında ülkemizde meydana gelen her 1000 ölümden yaklaşık 3’ü astım nedeniyle gerçekleşmiştir. Bu verilere dayanarak, astımın sıklığı ve bu hastalığın neden olduğu engellilikler ve ölümler, konuyla ilgili farkındalığın artırılması gerekliliğini ortaya koymaktadır. Bu sebeple, her sene Mayıs ayının ilk Salı günü ‘Dünya Astım Günü’ olarak kutlanmaktadır.” ifadelerini kullandı.

Astım; nefes darlığı atakları, nefes alırken hırıltı, göğüste baskı hissi ve öksürük gibi belirtilerle kendisini gösteriyor. Yılmaz, doğru tanı için hem şikayetlerin değerlendirilmesi hem de solunum fonksiyon testlerinin yapılmasının önemini vurguladı.

“Astımın tedavi edilmesinde esas olan, şikayetlerin kontrol altına alınması ve hastanın yaşamını normal düzeye çekebilmektir. Hastalığın şiddetine uygun ilaçlar uygulanmakta, hastaların belirtilen tedavi yöntemlerine uymaları, astım tetikleyicilerinden kaçınmaları ve ek hastalıkların tedavisi gibi unsurlar, astım belirtilerinin yönetilmesine katkıda bulunur. Astım tedavisinde en sık kullanılan ilaçlar, inhalasyon ile alınanlardır. Bu ilaçları kullanan cihazların doğru bir teknikle ve önerilen şekilde kullanılması, tedavinin etkinliği açısından kritik öneme sahiptir. Astım kontrolünü zorlaştıran unsurlar arasında ise ilaçların doğru teknikle ve zamanında kullanılmaması, solunum yolu enfeksiyonları, alerjenler, sigara dumanı ve kimyasallara maruz kalma gibi faktörler bulunmaktadır. Astım kontrolünün sağlanmasında, belirtileri tetikleyen unsurların tespit edilmesi, bunlardan kaçınılması ve düzenli takip altında tedavinin sürdürülmesi oldukça büyük bir önem taşımaktadır.” şeklinde sözlerine devam etti.