Doğu Anadolu Gazeteciler Cemiyeti: Türk Basını İçin Meslek Yasası Zorunlu!

Doğu Anadolu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ayhan Türkez, Türk basınında acilen ‘Gazetecilik Meslek Yasası’na ihtiyaç olduğunu vurgulayarak, meslek etiği ve basın özgürlüğü gibi sorunların çözülmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, internet haber siteleri için yasal düzenlemelerin önemine dikkat çekti.

Doğu Anadolu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ayhan Türkez, Türk basınında acilen

Doğu Anadolu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı’ndan Acil Meslek Yasası Talebi

Doğu Anadolu Gazeteciler Cemiyeti (DAGC) Başkanı Ayhan Türkez, Türk basınının gazetecilik mesleğini düzenleyen ‘Gazetecilik Meslek Yasası’na acil ihtiyaç duyduğunu belirtti.

Sektördeki sorunlara değinen Türkez, “Mesleki yasaların çıkarılmasından, basın özgürlüğüne kadar birçok konuda düzenleme beklenmektedir. Medya sektörü, ekonomik sorunların yanı sıra yasal düzenleme eksiklikleri, basın özgürlüğü, yetişmiş eleman sıkıntısı, teknik altyapı, istihdam ve etik değerlerin farkında olmadan ya da bilerek ötelenmesi gibi birçok sorun ile karşı karşıya” dedi.

Gazetecilik Meslek Yasası Çıkarılmalı

Türkez, gazetecilik mesleğini düzenleyen bir yasaya duyulan ihtiyacı vurgulayarak, “Günümüzde böyle bir yasanın olmayışı nedeniyle herkes, eğitimine ve bilgi birikimine bakmaksızın ‘gazeteciyim’ diyerek mesleğe başlayabilmektedir. Bu çarpık durumu ortadan kaldırmak için, gazetecilik mesleğini ve kimlerin yapabileceğini düzenleyen ‘Gazetecilik Meslek Yasası’ çıkarılmalıdır. Bu yasa, teknolojik gelişmeleri de göz önüne alarak günümüz koşullarına uygun olarak yeniden düzenlenmelidir” ifadelerini kullandı.

İnternet Haberciliği Üzerine Yasal Düzenlemeler

İnternet haber siteleri ile ilgili yaşanan yasal boşluğun, “Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ile bir nebze olsa doldurulduğunu aktaran Türkez, “Kurumsal haber sitelerinin basın kuruluşu statüsü kazanması ve çalışanlarının basın emekçisi olarak kabul edilmesi sevindiricidir. Ancak, Anadolu’daki birçok şehirde sayıca fazla internet haber sitesi bulunmakta ve bu durum gazetecilik mesleğinde bir karmaşa yaratmaktadır” dedi.

Yerel Medya Desteklenmeli

Türkez, yerel basın kuruluşlarının sürdürülebilirliği için tedbir alınması gerektiğini belirterek, “Basın İlan Kurumu’nun resmi ilanları yerel gazeteler ve internet siteleri için yaşamsal önem taşıyor. Ayrıca, yerel basına ilan ve reklamlarla destek sağlanmalı ve kamu ilanları yönlendirilmelidir. Yerel yönetimlerin meclis tutanaklarının il ve ilçelerde yerel gazetelerde yayınlanması temin edilmelidir” şeklinde konuştu.

Doğru Bilgiden Uzak Basın Sözde Gazetecilik Yapıyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Eline her mikrofon, kamera alan herkes gazeteci değildir” açıklamasını hatırlatan Başkan Türkez, “Bu kişilerin sokaklarda provokasyon yaparak şiddet ortamı oluşturmasına izin verilmemelidir. Doğru bilgiden uzak, medya taşeronluğu yapan bu şahıslar için gerekli önlemler alınmalıdır. Bu tür sahte medya kuruluşlarına karşı herkesin dikkatli olmasını bekliyoruz” dedi.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı