Doç. Dr. Aktaş: Tüberküloz belirtilerine dikkat, 10 milyon kişi her yıl etkileniyor

2 Dakika Okuma

Güven Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü’nden Doç. Dr. Zafer Aktaş, “Tüberküloz, hafif öksürükten akciğer yetmezliğine kadar ilerleyebilir. İki haftadan uzun süren öksürük, balgam, bazen kanlı balgam, göğüs ağrısı, gece terlemesi, kilo kaybı, ateş ve halsizlik, tüberküloz belirtisi olabilir” dedi.

Güven Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü’nden Doç. Dr. Zafer Aktaş, Verem Eğitimi ve Farkındalık Haftası dolayısıyla önemli açıklamalarda bulundu. Aktaş, tüberkülozun hafif öksürükten akciğer yetmezliğine kadar ilerleyebileceğini ifade etti. Dr. Aktaş, tüberküloz hastalığının dünya genelinde milyonlarca insanı etkilediğini belirterek, iki haftadan uzun süren öksürük ve gece terlemesi gibi belirtilere dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. Aktaş, erken teşhis, doğru tedavi ve toplumsal farkındalıkla tüberkülozu sona erdirmenin mümkün olduğunu açıkladı.

“Dünya çapında her yıl yaklaşık 10 milyon kişi tüberküloza yakalanıyor”

Dr. Aktaş, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, dünya genelinde her yıl yaklaşık 10 milyon kişinin tüberküloza yakalandığını ve 1 milyondan fazla kişinin bu hastalık nedeniyle hayatını kaybettiğini dile getirerek, “Bu, önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık için oldukça ağır bir tablo oluşturuyor. Son veriler, Türkiye’de tüberküloz insidansının yaklaşık her 100 bin kişide 13 ila 14 vaka olduğunu göstermektedir. Bu da her yıl binlerce insanın yeni hastalıkla mücadele ettiği anlamına geliyor. Tüberküloz, hafif öksürükten akciğer yetmezliğine kadar ilerleyebilir. İki haftadan uzun süren öksürük, balgam, bazen kanlı balgam, göğüs ağrısı, gece terlemesi, kilo kaybı, ateş ve halsizlik, tüberküloz belirtisi olabilir. Bu durum, erken teşhisin hala çok önemli olduğunu göstermektedir. Tüberkülozun teşhisi; balgam incelemesi, akciğer grafisi ve gerekli laboratuvar testleriyle konulabiliyor. Tedavisi ise düzenli ve kesintisiz kullanılan ilaçlarla, genellikle altı ay süren etkili bir süreçtir. Tedavinin yarım bırakılması hem hastanın iyileşmesini geciktirir hem de ilaç dirençli tüberküloz riskini artırır” ifadelerini kullandı.

İhlas Haber Ajansı

Bu Makaleyi Paylaş
Exit mobile version