Lazzarini: Türkiye, ateşkes sürecinde önemli bir rol üstlendi

5 Dakika Okuma

BM Genel Komiseri Lazzarini: Türkiye Ateşkesin Sağlanmasında Önemli Rol Oynadı

Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNWRA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini, “Ateşkesin elde edilmesi ile ilgili olarak Türkiye diğer ülkelerle birlikte çok önemli rol oynadı. Sesini çıkardı ve yardım etti” ifadesini kullandı.

Türkiye’ye çalışma ziyareti gerçekleştiren Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı Genel Komiseri Lazzarini, İletişim Başkanlığı Merkez Teşkilat Binasında açıklamalarda bulundu.

Gazze’deki Halkın Durumu Vahim

İsrail ile Gazze arasında son derece kırılgan bir ateşkesin üçüncü ayına girildiğini belirten Lazzarini, “Bu ateşkesin nasıl kalıcı bir hale getirilebileceği ve ikinci aşamaya nasıl geçilebileceği hususunda birçok görüşme yürütülmektedir. Ancak bu süreç devam ederken Gazze’deki halkın durumu son derece vahim olmayı sürdürmektedir. Neredeyse her şeyini kaybetmiş insanların yaşadığı acılar ve yoksunluklar, sert kış koşulları nedeniyle daha da ağırlaşmıştır. Bu bağlamda yardım kuruluşları, tüm kısıtlamalara rağmen, yalnızca Gazze’de değil, Batı Şeria’da ve ayrıca Lübnan, Ürdün ve Suriye’de de faaliyetlerini sürdürmektedir” dedi.

UNWRA’nın BM bünyesinde oldukça özgün ve iki yönlü bir kuruluş olduğuna dikkat çeken Lazzarini, bu özgünlüğün bölgede yaşayan en yoksul topluluklardan biri olan Filistinli mültecilere kamusal nitelikte hizmet sunmaktan kaynaklandığını ifade etti.

Gazze’de 12 Bin UNWRA Personeli Aktif

Gazze’de halen 12 bin UNWRA personelinin aktif görevde olduğunu aktaran Lazzarini, “Bu personel her gün 10 ila 13 bin arasında birinci basamak sağlık hizmeti sunmaktadır. Ayrıca, 1 milyondan fazla insanın temiz suya erişimini sağlamaya devam ediyoruz. Covid-19 ve diğer hastalıkların yayılmasını önlemek amacıyla her gün atık yönetimi faaliyetleri yürütüyor ve ortaklarımızla birlikte aşılama kampanyalarına destek veriyoruz” şeklinde konuştu.

Lazzarini, 1 Ocak’tan bu yana 37 uluslararası sivil toplum kuruluşunun işgal altındaki Filistin topraklarında faaliyet göstermesinin engellendiğine vurgu yaparak, UNWRA’nın bölgede yardım faaliyetlerinin durdurulması durumunda Gazze ve Batı Şeria’da büyük bir boşluğun oluşacağını belirtti.

UNWRA Genel Komiseri Lazzarini, konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını cevapladı.

Türkiye’nin Rolü Vurgulandı

Bir gazetecinin sorusu üzerine Lazzarini, “Ateşkesin elde edilmesi ile ilgili olarak Türkiye diğer ülkelerle birlikte çok önemli bir rol oynadı. Sesini çıkardı ve yardım etti. Burada verilen hizmetlerin öneminin altını çizerek katkıda bulundu. Şüphesiz Türkiye, bu sürece müdahil oldu. Siyasi olarak da müdahil oldu. Türkiye, zaten çok güçlü bir destekçi rolünü üstlenmiştir. Umarım diğer ülkeler de aynısını yapar” yanıtını verdi.

İsrail Hükümetinin Uyguladığı Şiddet

İsrail hükümetinin Filistinlilere yönelik uyguladığı şiddetin sorulması üzerine Lazzarini, “Bu savaşın son derece acımasız olduğu tartışmasızdır. Son yıllarda, neredeyse canlı yayınlanır gibi kitlesel katliamların, yıkımın ve zorla yerinden etmenin yaşandığı bir savaşa tanıklık ettik. En ağır bedeli ise kadınlar ve çocuklar başta olmak üzere siviller ödedi. UNRWA da doğrudan hedef alınmıştır. 380’den fazla çalışma arkadaşımız hayatını kaybetmiştir; bu Birleşmiş Milletler tarihinde eşi benzeri görülmemiş bir durumdur. Tesislerimizin yüzde 80’inden fazlası zarar görmüş ya da tamamen yıkılmıştır. Birleşmiş Milletler sığınaklarında korunmaya çalışan yüzlerce insan öldürülmüştür. Personelimiz gözaltına alınmış, kötü muamele ve işkenceye maruz kalmış, ardından serbest bırakılmıştır. Ayrıca ajansımıza yönelik bir dezenformasyon kampanyası, siyasi yasaklama girişimleri ve çeşitli ülkelerde açılan hukuki davalarla karşı karşıyayız. Uluslararası hukuk bu denli cezasız biçimde ihlal edilirse, bu durum uluslararası insancıl hukuku işlevsiz hale getirir. Gazze için bir ‘istisna’ kabul edilemez; aksi halde bu yeni bir norm haline gelir. Bu nedenle güçlü bir duruş sergilenmelidir. Bunun gerçekleşmesi ise esasen Amerika Birleşik Devletleri’nin siyasi iradesine bağlıdır” değerlendirmesinde bulundu.

Gazze’de 1 Ocak’tan itibaren 30’dan fazla yardım kuruluşunun faaliyetlerinin engellenmesinin ardından oluşacak tablonun sorulması üzerine Lazzarini, şu cevabı verdi:

“Bu durumun etkileri zamanla daha net görülecektir; ancak sağlık, temiz su, barınma ve eğitim alanlarında ciddi sonuçlar doğuracağı açıktır. İnsani yardım yalnızca gıda dağıtımından ibaret değildir. Gazze’de bugün insani müdahale gerekli ölçekte gerçekleştirilememektedir. UNWRA’ya yönelik kısıtlamalara ek olarak 37 uluslararası STK’nın daha engellenmesi, insani müdahaleye ağır bir darbe vurmuştur.”

İhlas Haber Ajansı

ETİKETLENDİ:
Bu Makaleyi Paylaş
Exit mobile version