Diyabetin Karşılanmayan Riskleri: Kalp Hastalıkları ve Diğer Komplikasyonlar Tehlikesi Artıyor

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Serdal Baysal, diyabetin kalp damar hastalığı riskini 4 kat artırdığını belirtti. Ayrıca, bu hastalığın yakın takip ve tedavi gerektirdiği, diyabetin beraberinde ciddi sağlık sorunları getirdiği vurgulandı. Erken teşhis ve doğru tedavi hayati önem taşıyor.

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Serdal Baysal, diyabetin kalp damar hastalığı

Şeker Hastalığında Kan Şekeri Kontrolünün Önemi

Şeker hastalığında kan şekeri kontrolünün sağlanamaması, kısa ve uzun dönemde istenmeyen sonuçlar doğurabilir. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Serdal Baysal, halk arasında ‘şeker hastalığı’ olarak bilinen diyabetin kalp damar hastalığı riskini 4 kat artırdığını ifade etti.

Diyabetin Getirdiği Riskler

Diyabet, kalp rahatsızlığı ve ayak yaraları başta olmak üzere 5 büyük hastalığı da beraberinde getirdiğini belirten Medicana Bursa Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Serdal Baysal, şekerin gelişmiş toplumlarda ölüme sebep olan hastalıklar içinde beşinci sırada olduğuna dikkat çekti. Uzm. Dr. Serdal Baysal, diyabetin kalp damar hastalığı riskini 4 kat arttırdığını vurguladı ve hastalığın yakın takip ve tedavi gerektirdiğini ifade etti.

Diyabetin Komplikasyonları

Diyabetin yalnızca kan şekeri yüksekliği ile sınırlı olmadığını, aynı zamanda kalp damar rahatsızlıkları, sinir sistemi rahatsızlıkları, göz damarlarında ciddi değişiklikler ve böbreklerde zamanla önemli hasarlar oluşturabileceğini belirten Uzm. Dr. Serdal Baysal, “Diyabet hastalığı, majör olarak diyabetik nöropati, retinopati, nefropati, kalp damar hastalıkları ve diyabetik ayak yaraları başta olmak üzere 5 majör hastalığı beraberinde getirmektedir.” diye konuştu.

İnsülin Kullanımının Önemi

Bir diğer önemli hususun, hastalarda dış çevre etkisiyle insülin kullanma direnci ya da insülin korkusu olduğunu ifade eden Uzm. Dr. Serdal Baysal, “Hâlbuki insülin tedavisinin vücut için daha faydalı ve şeker ilaçlarına göre daha etkili olduğunun bilinmesi gerekir.” açıklamalarında bulunarak, diyabet hastalarının yüzde 75’inin ölüm sebebinin koroner damar hastalıkları olduğunu vurguladı.

Erken Teşhis ve Doğru Tedavi

Diyabetin kronik komplikasyonlarının körlük, son dönem böbrek yetmezliği ve nontravmatik bacak ampütasyonları gibi durumlar olduğunu belirten Uzm. Dr. Serdal Baysal, “Komplike olmuş diyabeti tedavi etmek hem daha zor, hem de çok pahalıdır. Teşhis konmuş diyabetik hastaların ulusal ve uluslararası kılavuzlar doğrultusunda doğru tedavi edilmesi gerekir.” dedi. Ayrıca, diyabetin kişiye, çevresine ve topluma yükünü azaltmak için erken teşhis, doğru tedavi ve eğitimin çok önemli olduğunu sözlerine ekledi.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı