Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi Uzmanı Dr. Ümmühan Yücel, yaptığı açıklamada, uluslararası raporların bu yıl ve gelecek yıllarda “dezenformasyonu” en büyük küresel tehdit olarak belirlediğini ifade etti. Yücel, önümüzdeki 10 yıl içinde de bu tehditin ilk beşte yer alacağını dile getirdi.
İletişim Başkanlığı’nın önderliğinde, Samsun Valiliği’nin desteğiyle bir altyapı oluşturuldu. Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ), Samsun Anadolu Üniversitesi (SAMÜ), Samsun İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Samsun Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü arasında “Dezenformasyonla Mücadele Protokolü” imzalandı. Bu protokol dahilinde OMÜ’den 20, SAMÜ’den 15, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nden 17, İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden 124, Samsun Büyükşehir Belediyesi’nden ise 6 kişi toplamda 182 kişi seçildi. Protokol çerçevesinde bugün Ömer Halisdemir Çok Amaçlı Salonu’nda eğitim seminerleri gerçekleştirildi.
Eğitimlerin açılışında konuşan Dr. Yücel, dezenformasyonun sadece Türkiye için değil, dünya çapında büyük bir tehdit olduğunu belirtti. Uluslararası raporların bu durumu gözler önüne serdiğini aktaran Yücel, “Bu çok boyutlu bir tehdit. Mücadele ederken en önemlisi farkındalık oluşturmak. İnsanlarda bu konuda bir bilinç yaratabilirsek, önemli bir başarı elde edeceğimize inanıyoruz” dedi. Yücel, koronavirüs salgını sırasında alınan önlemleri örnek göstererek, dezenformasyonun da aynı şekilde kişisel farkındalık ile alt edilebileceğine vurgu yaptı.
Sosyal medya üzerinden en çok gençlerin dezenformasyona maruz kaldığını belirten İletişim Başkanlığı Samsun Bölge Müdürü Ebubekir Ayrancı, bu eğitimlerle gençlere medya okuryazarlığını aşılamayı hedeflediklerini dile getirdi. Ayrancı, “Gençler medyayı doğru okuyup anlayabilirse, dezenformasyon ile mücadelede büyük bir adım atmış olacağız” diye konuştu.
İl Milli Eğitim Müdürü Murat Ağar, protokolün amacının dijital alanda dezenformasyon ile mücadele olduğunu ifade ederek, gençlerin bilgilendirilmesini sağlamak için farklı eğitim yöntemlerini kullanacaklarını söyledi. Ağar, “Biz gençlerin sorgulayıcı bir şekilde öğrenmelerini desteklemek için çalışıyoruz” dedi.
Samsun Büyükşehir Belediyesi İnsan Kaynakları ve Eğitim Daire Başkanı Ramazan Sinekoğlu da, yanlış bilgilendirmelerin etkili hizmet sunumunu zayıflattığını belirtti ve bu tür eğitimlerin önemine değindi. Sinekoğlu, “Sunduğumuz hizmetleri doğru biçimde anlatmanın büyük bir sorumluluk olduğunu biliyoruz” dedi.
Bugünkü eğitimler sonucunda, katılımcılar üniversitelerde, okullarda ve gençlik merkezlerinde dezenformasyonla mücadeleye yönelik eğitimler vermeye devam edecekler.