Devrek’te Salep Yetiştiriciliği Başladı
Zonguldak’ın Devrek ilçesinde salep fidelerinin dikim işlemlerine başlandı.
Uzun yıllar İstanbul’da yaşamış olan ve emeklilik sonrası memleketi Devrek’e dönüş yapan Musa Abalı ile eşi Emine Abalı, dört yıl önce Güneytabaklar köyünde salep yetiştiriciliği alanında önemli bir girişimde bulundular. Salep fidelerinin dikim sezonunun açılmasıyla birlikte, ilkbaharda hasat edeceği ürünün fidelerini toprakla buluşturdular.
Salep Yetiştiriciliği Kararlı Bir İşi
Memlekete döndükten sonra salep yetiştiriciliği üzerine yoğunlaşan Musa Abalı, bu konuda yaşamış olduğu deneyimleri paylaştı: “Dört yıl önce eşimle birlikte başladığımız bu alanda, başlangıçta zorluklarla karşılaştık; fakat azim ve kararlılık sayesinde başarılı olduk. Geçtiğimiz yıl hasadımızdan oldukça iyi bir verim aldık. Şimdi ise ilkbaharda toplayacağımız salep fidelerinin dikimine başladık. Salep yetiştiriciliği temel olarak iki aşamada gerçekleşir. Bunlardan ilki yumru türüdür, diğeri ise fide cinsidir. Eylül ayında toprağa ekilen yumru kısmı, çevredekiler tarafından bilinirken, bu ay diktiğimiz fide kısmı daha az tanınmaktadır. Bir dikeceğiniz salep, üç fide verebiliyor. Bu işin kazancı oldukça yüksek. Köylülerime ve tanıdıklarıma ‘gelin bu işe başlayın’ diyorum ama hâlâ gereken ilgi yok. Mahsul henüz tarladayken, pazarcılar tarafından alıcı buluyor.”
Doğa ile Kazanmanın Yolu
Musa Abalı’nın bu girişiminde eşi Emine Abalı da ona destek veriyor. Emine Abalı, “Herkesi doğal ürünlerle uğraşmaya teşvik ediyorum. Özellikle salep yetiştiriciliği oldukça kârlı bir alan. İstanbul’dan dönmekle birlikte bu işe girmiş olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz,” dedi.
Devrek’te salep yetiştiriciliği, sadece bölgenin tarımına katkı sağlamakla kalmayıp, aynı zamanda yeni ekonomik fırsatlar da yaratıyor.

