Diyarbakır Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (DESOB) Başkanı Alican Ebedinoğlu, gerçekleştirdiği basın toplantısında esnaf ve sanatkârların mali düzenlemeler ve vergi denetimleri karşısındaki zorluklarını gündeme getirdi. Toplantıya, Ebedinoğlu'nun yanı sıra birliğe bağlı oda başkanları ve gazeteciler katıldı. Ebedinoğlu, esnafın ağır koşullarda vergilendirildiğini belirterek, Türkiye'deki esnafın yüksek maliyetler ve düşen alım gücü ile mücadele ettiğini ifade etti.
Vergi Denetimlerinin Etkisi
Ebedinoğlu, Maliye Bakanlığı'nın uyguladığı denetimlerin, zaten zor durumda olan esnaf üzerindeki baskıyı artırdığını dile getirdi. Küçük esnafın iş yerlerine denetim ekiplerinin gönderilmesi ve yüksek tutarlı cezalarla karşılaşmaları, esnafın kaygılarını artırmakta. Ebedinoğlu, 'Biz vergi denetimine karşı değiliz, ancak denetim ile esnafın nefes almasını engelleyen uygulamalar arasında bir denge olmalıdır.' dedi.
Ebedinoğlu, ayrıca yetkililere çağrıda bulunarak, küçük işletmelerin cirolarının hesaplanmasında gerçek ekonomik koşulların göz önünde bulundurulması gerektiğini vurguladı. Kayıt dışı ekonominin tespiti için gerekli önlemlerin alınmasının önemine dikkat çekti. Vergi adaletinin sağlanması, sadece kayıtlı esnafın denetlenmesi ile mümkün olamayacağını belirtti.
Çözüm Önerileri
Ebedinoğlu, taleplerini sıralayarak, ölçüsüz cezalara karşı etkili itiraz mekanizmalarının oluşturulması gerektiğini ifade etti. Küçük işletmelerin gerçek maliyetleri ve kâr marjlarının dikkate alınarak vergi yüklerinin hafifletilmesi gerektiğini savundu. Devletin esnafı yaşatması gerektiğini belirten Ebedinoğlu, 'Esnafı cezalandırarak bütçe açığını kapatamaz, kayıtlı ekonomiyi güçlendiremezsiniz. Adil vergi sistemi, herkesten gücü ve yükümlülüğü ölçüsünde alınmalıdır.' şeklinde konuştu.
Bu açıklamalar, Diyarbakır esnafının ekonomik sıkıntılarına ve vergi uygulamalarındaki adaletsizliklere dikkat çekerek, Maliye Bakanlığı'nın esnaf için daha adil bir yaklaşım benimsemesi gerektiğini ortaya koyuyor.





