Denizli Ticaret Odası (DTO) Meclisi, aylık olağan toplantısını gerçekleştirdi. DTO Başkanı Uğur Erdoğan, toplantıda, sektörlerin ve üyelerin talepleri doğrultusunda bir iş stratejisi oluşturarak bunu daha iyi bir seviyeye taşımak adına çalışmalara hız verdiklerini ifade etti.
DTO’nun düzenlediği toplantı, meclis salonunda Meclis Başkanı Salih Sarıkaya’nın başkanlığında yapıldı. DTO Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Erdoğan, gündem maddelerinin okunup oylandığını belirttikten sonra, iş dünyasıyla ilgili önemli gelişmelere ve güncel ekonomik verilere ilişkin bir sunum yaptı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın Çek Takas Sistemi’ne sunduğu verilere göre, Mart ayında ülke genelinde karşılıksız çek miktarının azaldığını belirten Erdoğan, “İş dünyasının performansını gösteren önemli göstergelerden biri olan ibraz edilen çek miktarı, Türkiye Bankalar Birliği’nin raporlarına göre ilimizde şubat ayında olumlu bir ivme kazandı ve geçtiğimiz yılın aynı ayına oranla yüzde 28,89 arttı” dedi.
“Türkiye, Avrupa Birliği’nin 5. büyük ticaret ortağı”
Güncel ihracat rakamlarını ele alan Erdoğan, “Ülkemiz, Avrupa Birliği’nin 5. en büyük ticaret ortağı olma konumunu koruyor. Son 5 yılda ticaret hacmimiz yüzde 59 oranında büyüme gösterdi. Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin verilerine göre, ülkemiz tarihin en yüksek ikinci mart ayı ihracatını gerçekleştirdi; aylık ihracatımız ise Cumhuriyet tarihinin en yüksek 5. rakamı oldu. Yılın ilk çeyreğinde, geçen yıla kıyasla ihracatımız yüzde 2,5 artış gösterirken, bir önceki aya göre ise yüzde 12,56’lık bir artış kaydedildi. Aylık ihracatımız, 23 milyar 384 milyon 708 bin dolar olarak belirlendi. Son 12 ayda toplam ihracatımız yüzde 2,11 artarak 263 milyar 363 milyon 831 dolara ulaştı. İthalatımız ise 347 milyar 206 milyon 443 bin dolar olarak kaydedildi; ikinci ayda ithalat rakamımız 28 milyar 532 milyon 566 bin dolar oldu ve bir önceki aya göre yüzde 0,59 azaldı” diye konuştu.
“Denizli’nin ihracat performansı yükseldi”
Denizli’nin, yılın üçüncü ayında ihracat alanında 9. sırada olduğunu vurgulayan Uğur Erdoğan, “Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre, geçtiğimiz ay 417 milyon 437 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdik. Geçen yılın aynı dönemine kıyasla ihracatımızda yüzde 9,81’lik bir artış sağladık. Önceki aya göre ise artış oranımız yüzde 23,13 olarak gerçekleşti. Yılın ilk üç ayındaki toplam ihracatımız, önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 6,2 oranında yükseldi. Son 12 ay içinde toplam ihracat tutarımız 4 milyar 449 milyon 144 bin dolara ulaştı ve bu durum yüzde 5,99’luk bir artış olarak kayıtlara geçti. İhracatımızda ilk 5 ülke ise İngiltere, ABD, İtalya, Almanya ve Hollanda’dır. Geçen yılın aynı dönemine bakıldığında, ilk 10 alıcı ülke arasında Yunanistan’a yapılan ihracat, yüzde 256,77 gibi dikkat çekici bir artış gösterdi. Mısır’a ihracatımız yüzde 74,86, Fas’a olan ticaretimiz yüzde 47,71 ve İtalya’ya olan ihracatımız da yüzde 46,44 oranında arttı. İlk 10 ülke arasında sadece Almanya’ya olan ihracatımızda bir düşüş yaşandı. İlk üç aylık süreçte öne çıkan sektör bazında ise en fazla artış, yüzde 22,57 ile elektrik ve elektronik alanında gözlemlendi. Demir ve demir dışı metallerdeki artış yüzde 12,41, madencilik ürünlerinde ise yaklaşık yüzde 10,69 oldu” ifadelerini kullandı.
“İthalatta da yükseliş devam ediyor”
Uğur Erdoğan, Denizli’nin yurt dışından aldığı ham maddeleri, mamul haline getirerek yine yurt dışında pazarladığını belirterek, ithalatın arttığını vurguladı. Erdoğan, “Şubat ayında ithalatımız, aylık 194 milyon 193 bin dolar olarak kayıtlara geçti. Geçen yılın aynı dönemine göre ithalatımızda yüzde 39,16’lık bir artış görüldü. Geçen yılın ilk iki ayına kıyasla da yüzde 41,25 oranında bir yükselme yaşandı. Son 12 aya bakıldığında, toplam ithalat tutarımız 2 milyar 175 milyon 810 bin dolardır. İlk iki aylık dönemde en büyük artış, yüzde 218,85 ile metal işleme makineleri ve takım tezgâhları imalatında gerçekleşti. Ardından yüzde 144,67 artışla tekstil ve giyim eşyası üretiminde kullanılan makinelerin imalatı geldi. En büyük düşüş ise yüzde 37,07 ile kâğıt hamuru ile kâğıt ve mukavva imalatında yaşandı” şeklinde konuştu.
“Denizli’de konut satışlarında artış gözlemlendi”
Başkan Erdoğan, Denizli’de yılın ikinci ayında konut satışlarının bir önceki yılın aynı ayında yüzde 21,38; ilk iki ayındaki konut satışlarında ise geçen yılın değerlerine göre yüzde 31,3 oranında arttığını belirtti. Erdoğan, ayrıca geçen ay DTO’ya 151 yeni üye kaydettiklerini ve bu yılın ilk üç ayındaki yeni üye kayıtlarında geçen yıla oranla yüzde 15,97’lik bir artış sağladıklarını ifade etti. Üyelere gösterilen yoğun ilgiye teşekkür eden Erdoğan, mart ayı itibarıyla üye sayılarının 22 bin 744’e ulaştığını ve son bir yılda 1.035 yeni üye kazandıklarını bildirdi. Özellikle şehrin yabancı sermayeli firmalarının sayısının 415’e ulaştığını ve yabancı sermaye miktarının 453 milyon 891 bin lirayı aştığını sözlerine ekledi.