Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi’nin ev sahipliğinde, Denizcilik Eğitim Konseyi’nin 23. toplantısı gerçekleştirildi. Koordinasyon kurulu başkanı Prof. Dr. Ersan Başar, bu toplantıda ülkemizdeki denizcilik sorunlarının, ilgili paydaşlarla birlikte ele alınacağını ve sonuçların en üst düzey kurumlardan, Yüksek Öğretim Kurumu ve Cumhurbaşkanlığı gibi, bilgi notu olarak aktarılacağını dile getirdi.
Toplantı, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Tahir Karauğuz Konferans Salonu’nda açılış konuşmalarıyla başladı. Prof. Dr. Ersan Başar, denizcilik eğitimine dair kapsamlı bir konuşma yaparak konseyin hedefleri hakkında bilgiler verdi. Başar, “Ülkedeki denizcilik sorunlarını masaya yatıracak ve birlikte en üst düzey kurumlara bilgi ileteceğiz. Geleceğin eğitimi, çok boyutlu ve çeşitli unsurları içerecek bir süreç olarak, üniversitelerde kalite standartları gereklilik taşımaktadır” ifadelerini kullandı.
Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şaban Çelikoğlu, denizciliğin tarihine ve Türkiye’deki gelişmelere dair önemli değerlendirmelerde bulundu. Çelikoğlu, denizciliğin ulaştırma, savunma ve sanayi gibi çeşitli alanlarda önemini vurguladı. Türkiye’nin, yerli ve milli ekonomi hedefleri doğrultusunda denizcilik sektöründe atılan adımları da örnek göstererek, mavi vatan vizyonunun önemini açıkladı.
Toplantıya katılan Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri Odası (GEMİMO) Başkanı Yaşar Canca, konseyin eğitime olan katkısının altını çizerek, denizcilik eğitiminin akreditasyon süreçleri üzerine düşüncelerini paylaştı.
Denizcilik Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Çankaya ise sektördeki dil yeterliliği ve kalite artırma çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu. Çankaya, gemi adamı olma şartlarının artık lise düzeyinde olduğunu belirtti ve bunun eğitim kalitesini artırma amacını taşıdığını ifade etti.
Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nafiz Arıca, denizciliğin teknolojik gelişmelerle ilişkisini ve eğitimdeki dönüşüm gerekliliklerini ele alarak yüksek öğretimin yeniden yapılandırılması gerektiği üzerinde durdu.
Eğitimdeki müfredat hakkında da değerlendirmelerde bulunan BEUN Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, konseyin kuruluş amacının önemli katkılar sağladığını belirtti. Plaket takdimi ve gündem değerlendirmeleri ardından, toplantının ilk günü tamamlandı. Ertesi gün, Filyos Limanı gezisiyle toplantı programı sona erecek.