DENİZKURDU-I/2025 Tatbikatı Tamamlandı
Türkiye’nin üç denizinde, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından gerçekleştirilen DENİZKURDU-I/2025 Tatbikatı’nın Seçkin Gözlemci Günü etkinlikleri başarılı bir şekilde sona erdi. Bu tatbikat, Doğu Akdeniz, Karadeniz ve Ege Denizi’nde icra edildi ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Selçuk Bayraktaroğlu ile Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu ile ROKETSAN Genel Müdürü Murat İkinci, etkinlikleri TCG Anadolu gemisinden izledi.
Tatbikatın Detayları
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, 2025 yılı planları kapsamında 6 Ekim’de startını verdiği tatbikata 92 gemi, 66 hava aracı, 1 Sualtı Taarruz Timi (SAT) ve 2 Sualtı Savunma Timi (SAS) ile birlikte çok sayıda birliği dahil etti. Tatbikatta, Deniz Kuvvetleri, Kara Kuvvetleri ve Hava Kuvvetleri’nden birçok unsur yer aldı. Deniz Kuvvetleri, tatbikata 78 su üstü gemisi, 6 denizaltı, 50 hava unsuru, 4 genel maksat helikopteri, 10 taarruz uçağı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı’na ait çeşitli gemi ve botlarla katıldı.
Bayraktar TB3 İHA’lar Gösteride
Etkinliğin başlangıcında TCG Oruçreis gemisi selamlama atışları gerçekleştirirken, denizaltı savunma harekâtı uygulaması yapıldı. Tatbikatta TCG Gökova ve TCG Kınalıada gibi gemiler etkinliklere katılım gösterdi. Helikopterlerle hedeflere atışlar yapıldıktan sonra TCG Anadolu gemisinden iki Bayraktar TB3 İHA’sının kalkışı gerçekleşti. Bu İHA’lar hedefi başarıyla imha ettikten sonra gemiye sorunsuz bir şekilde iniş yaptılar. Ayrıca AKINCI TİHA ile de farklı mühimmatlarla atışlar gerçekleştirildi.
Başarı ve Gelişim Vurgusu
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Selçuk Bayraktaroğlu, tatbikatın askeri eğitimin kalitesini artırdığını ve yeni silahlı sistemlerin denendiğini belirtti. Bayraktaroğlu, dünya tarihinde bir ilk olan TB-3 silah sistemi ile ilgili önemli gelişmelere de dikkat çekti. Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu ise Türkiye’nin stratejik konumunun güçlü bir deniz kuvveti olmayı zorunlu kıldığını ifade ederek, tatbikatta yer alan unsurların 16 bin 900 personel ile yoğun bir faaliyet içinde olduğunu kaydetti. Tatbikatın sonunda, katılan birlikler selamlama geçişi yaptı.