Çölyak Hastalığında Diyetle Sağlıklı Bir Yaşam Mümkün
Bursa Şehir Hastanesi’nde görev yapan Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Tufan Teker, çölyak hastalarının uygun bir diyet programı ile sağlıklı bir yaşam sürdürebileceğini açıkladı.
Çölyak Hastalığının Nedenleri ve Belirtileri
Uluslararası Çölyak Günü münasebetiyle açıklamalarda bulunan Dr. Teker, çölyak hastalığının, ‘gluten’ adlı proteine karşı bağışıklık sisteminin ürettiği antikorların ince bağırsağın emilim yüzeyinde hasara yol açması sonucu oluştuğunu ifade etti. Hastalar pek çok farklı belirti ile başvurabileceği gibi, bazen hiç bir semptom göstermeden de kan testlerinde anormallikler tespit edilebilir. Dr. Teker, “Çölyak hastalığı kabızlık ile de seyredebilir. Bu nedenle hastalar, sindirim sistemleri ile ilgili şikayetlerinin yanı sıra, ciltte kaşıntı ve kabarık lezyonlar, nörolojik bulgular veya çocukluk döneminde tedaviye dirençli anemi gibi belirtilerle bize başvurabilirler” dedi.
Diyetin Önemi ve Etkileri
Dr. Teker, doğru bir diyet programı ile ilk haftalarda belirtilerde azalma olmaya başlayabileceğini kaydetti. “Çölyak tanısı alan hastalara ömür boyu glutensiz bir diyet öneriyoruz. Diyete başlayan hastaların semptomlarında 2-3 hafta içinde düzelmeler başlıyor. 3-6 ay içinde antikor seviyelerinde azalma, 6-12 ay içinde ise yapılan endoskopik incelemelerde 12 parmak bağırsağında düzelme bekleniyor” diye ekledi.
Ailevi Geçiş ve Sağlık Riskleri
Çölyak hastalığının genetik olarak geçişli olduğuna dikkat çeken Teker, ailelerinde çölyak hastalığı bulunan bireylerin basit bir kan testi ile hastalığın varlığını kontrol ettirebileceğini belirtti. Diyete uyum sağlanamaması halinde hastalarda erken yaşta kemik erimesi, dirençli anemiler, halsizlik ve kilo kayıpları gibi ciddi sağlık sorunları gelişebileceğini dikkat çekti. “Bu duruma ek olarak, diyetine uymayan çölyak hastalarında lenfoma riski de söz konusu olabilir” ifadesini kullandı.
Diyetisyen Desteği Olmazsa Olmaz
Hastalığın sıklığını artıran faktörlere vurgu yapan Dr. Teker, “Diyet dışında başka bir tedavi yöntemi bulunmadığı için hastalarımızın mutlaka diyetisyen desteği almasını öneriyoruz. Bu, uzun süreli bir tedavi süreci ve önemli yaşam tarzı değişiklikleri gerektirmektedir. Buğdaydan elde edilen tüm ürünlerde bulunan gluten bu hastalığın ilerlemesine neden olabilir.” diyerek, sindirim problemi yaşayan bireylerin ve özellikle buğday intoleransı olabileceği düşünülenlerin mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurmasını tavsiye etti.