Uluslararası Bursa Leylek Şenliği Başlıyor
Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin organizasyonu ile Nilüfer, Mustafakemalpaşa ve Karacabey belediyelerinin katkılarıyla gerçekleştirilecek ‘Uluslararası Bursa Leylek Şenliği’, 31 Mayıs Cumartesi günü Eskikaraağaç, Fadıllı, Gölyazı, Karaoğlan ve Dorak mahallelerinde kapılarını açıyor.
Bursa’nın Tarihi ve Doğal Güzellikleri
Asırlık ağaçları ve uzanan ormanları ile dikkat çeken Bursa, tarih boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış bir şehir olarak öne çıkıyor. Uludağ’ın eteklerinde şekillenen bu kültürel miras, ziyaretçilerin kalbinde özel bir yer edinirken, kentin her köşesi farklı bir doğal güzellik barındırıyor. Bursa’nın doğası ve kültürü, bölgeyi hem Türkiye’nin hem de dünyanın ortak mirası haline getiriyor.
Karacabey Eskikaraağaç, doğayı ve insanları bir araya getiren bir yer olarak öne çıkıyor. Gölün serin sularında ve bereketli topraklarda mevcut yaşam alanı, geçmişten bugüne eşsiz bir değer taşımaktadır.
Yaren ve Adem Amca’nın Hikayesi
2011 yılından itibaren Eskikaraağaç Mahallesi, Avrupa Leylek Köyleri Ağı’na dahil edilmesiyle dikkat çekmiştir. Burada yer alan Adem Yılmaz’ın doğa dostu yaklaşımı, 14 yıl öncesine dayanmakta. Yılmaz’ın kayığına oturan bir leyleğe balık vermesiyle başlayan bu dostluk, zamanla herkesin ilgi odağı haline geldi. Artık her yıl göç mevsiminde leylek, Adem Yılmaz’ın kayığına konarak ona selam duruyor. Leyleğe verilen “Yaren” ismi, “dost” ve “yoldaş” anlamına gelmektedir.
Yaban hayatı fotoğrafçısı Alper Tüydeş’in bu anı ölümsüzleştirmesiyle Yaren ve Adem Amca’nın hikâyesi, Türkiye genelinde büyük bir yankı uyandırdı. Bugün bu buluşma, her yıl sabırsızlıkla beklenen bir etkinlik niteliği taşımaktadır.
Yeni Projeler ve Festivaller
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Nilüfer Belediye Başkanlığı döneminde başlatılan “Leylek Dostu Köy” projesinin, ekolojik değerlerin korunmasına yönelik önemli bir adım olduğunu hatırlatıyor. Projenin şenlik havasında daha geniş bir çerçevede sürdürüleceğini vurgulayan Bozbey, köyün tanıtımına yönelik çeşitli yatırımlar yapacaklarını belirtti. ‘Leylek Köyü’nü hak ettiği gibi geliştirmek için çalışacaklarını duyurdu.
Bu yıl Uluslararası Bursa Leylek Festivali, Büyükşehir Belediyesi’nin öncülüğünde daha geniş bir kapsamda düzenleniyor. 31 Mayıs-1 Haziran tarihleri arasında, Uluabat Gölü kıyısındaki Eskikaraağaç, Fadıllı, Gölyazı, Karaoğlan ve Dorak mahallelerinde gerçekleştirilecek olan şenlik, 31 Mayıs Cumartesi günü saat 18.30’daki Leylek Korteji ile başlayacak.
Etkinlikler arasında çocuklar için oyun parkları, çeşitli yarışmalar, uçurtma şenliği, masal atölyeleri, doğa yürüyüşleri, bisiklet turları gibi birçok faaliyet yer alacak. Yerel halk ve ziyaretçiler, bu eşsiz festivale katılarak dolu dolu bir gün geçirebilecekler.