Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Bursa Teknik Üniversitesi’nde Çevre Dostu Biyobozunur Ambalaj Projesi Başlatıldı

Bursa Teknik Üniversitesi, Merve Genç liderliğinde çevre dostu polimer esaslı biyobozunur ambalaj filmleri geliştirme projesini hayata geçiriyor. Proje, Türkiye’nin kolofan ithalatını azaltmayı ve doğa dostu çözümler sunmayı amaçlıyor. Prof. Dr. Murat Ertaş ve Doç. Dr. Ömür Aras da projede yer alıyor.

Bursa Teknik Üniversitesi, Merve Genç liderliğinde çevre dostu polimer esaslı

Bursa Teknik Üniversitesi, çevreye duyarlı alternatifler sunmak amacıyla petrol bazlı plastiklerin kullanıldığı alanlarda devrim niteliğinde bir proje başlatıyor. Projenin odak noktası, kolofan ve polimer esaslı biyobozunur ambalaj filmlerinin geliştirilmesi. Bu yenilikçi ambalajlar, birçok sektörde uygulanabilirlik göstermeyi planlıyor. Ürünlerin raf ömrünü uzatması ve ultraviyole ışınlarına karşı dayanıklılığı ile dikkat çeken bu yeni nesil ambalajlar, aynı zamanda doğaya zarar vermeyen özellikte tasarlanıyor.

Bursa Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi’nde doktora yapan Merve Genç’in liderliğindeki bu çalışma, TÜBİTAK 1002-A programı tarafından destekleniyor. “Polimerize Kolofan ile Polimer Esaslı Biyobozunur Ambalaj Filmlerinin Geliştirilmesi ve Derin Ötektik Çözeltilerin Plastikleştirici Olarak Kullanım İmkanlarının Araştırılması” başlıklı projede, Merve Genç’e danışmanlık yapan Prof. Dr. Murat Ertaş ve araştırmacı Doç. Dr. Ömür Aras yer alıyor. Proje çerçevesinde, iğne yapraklı ağaçlardan elde edilen kolofan malzemesinden ambalaj filmi üretimi yapılacak. Kolofanın, geleneksel uygulama alanlarının dışında ambalaj filmlerinde kullanımı teşvik edilerek, bu malzemenin potansiyeli öne çıkartılacak. Proje kapsamında, ham formda genellikle kırılgan ve zayıf termal özelliklere sahip olan kolofan, çeşitli modifikasyon teknikleri ile daha dayanıklı bir hale getirilecek. Bu sayede, yüksek termal kararlılığa ve oksidasyon direncine sahip biyobozunur ambalaj filmleri üretilecek.

Merve Genç, projenin hedeflerinden bahsederken, doğallığı ve çevre dostu olmasını ön planda tutarak, bitkisel içerikle, doğada kolayca çözünebilen, ultraviyoleye dayanıklı ve uzun süreli koruma sağlayan ambalaj filmleri tasarlayacaklarını ifade etti. Genç, plastik ambalajların doğada uzun süre kalmasının yol açtığı çevresel sorunlara dikkat çekerek, geliştirecekleri ürünlerin hızlı bir şekilde doğada yok olacağını ve çevreyi koruyacağını belirtti.

Proje ayrıca düşük maliyetle yerli kolofan üretimi sağlayarak, enerji ve maliyet tasarrufu da hedefliyor. Merve Genç, projenin Türkiye’nin kolofan ithalatını azaltma yönündeki katkısını da vurgulayarak, 2023 yılında Türkiye’nin gerçekleştirdiği 28 bin ton kolofan ithalatı ve yaklaşık 55 milyon dolarlık ödeme rakamlarına dikkat çekti. “Geliştirilen yenilikçi yöntemle yerli malzeme kullanılarak yüksek katma değerli ürünler üretmek, ülkemizde reçine üretimini yeniden canlandırma amaçlarımız arasında” diye ekledi.