İçişleri Bakan Yardımcısı Bülent Turan, sokak köpekleri konusuyla ilgili olarak hayvanseverler ve sivil toplum kuruluşlarının sorumluluk alması gerektiğini vurguladı. Kars Valiliği’ni ziyaret eden Turan, burada Vali Ziya Polat ve diğer yetkililerin katılımıyla “Hayvanların Korunması Hakkında Uygulama Yönetmeliği” çerçevesinde sokak hayvanlarının durumunu değerlendiren bir toplantıya katıldı.
Toplantıda gazetecilere açıklamalarda bulunan Turan, sokak hayvanlarının oluşturduğu tehlikelere dikkat çekerek, “Sokaklarımızda yaşanan kazalar ve tehlikeler ciddi bir sorun. Sokak güvenliği, devletin öncelikli görevleri arasında yer alıyor. Bu durum karşısında atmamız gereken ilk adım, insanların ve hayvanların güvenliğini sağlamak olmalıdır” dedi.
Ayrıca konuşmasında, sokak hayvanları meselesinin siyasete alet edilmemesi gerektiğini ifade etti. “Geçtiğimiz yıl çıkarılan yasa sonrası çeşitli tepkilerle karşılaştık. Ancak yapılan uygulamalar, sorunun insan merkezli bir şekilde ele alınmasına yönelik önemli adımlar atıldığını gösteriyor” diyen Turan, belediyelerin bu konuda yatırımlar yaparak bakım evleri oluşturduğunu kaydetti.
Turan, Avrupa’ya yapılan ziyaretlerde sokak hayvanlarının barınaklarda ya da sahiplenilmiş olarak yaşam sürdüklerinin görüldüğünü belirtti. Kars’ta da benzer bir durumu teşvik etme hedefinde olduklarını ifade ederken, “Bu yeni yasayla birlikte belediyelere sahipsiz hayvanların toplanması ve rehabilitasyonu konusunda önemli görevler verilmekte” şeklinde konuştu.
Son olarak, Kars’ta hayvanların barınaklarda veya evlerde yaşamaları için her türlü önlemi alacaklarını vurguladı ve hayvanseverlerin bu süreçte destek vermesi gerektiğini ifade etti. “Bu aşamada dikkatli olmamız gereken konulardan biri de israfın önlenmesidir. Gıda israfını engelleyerek, hayvanlar için uygun yemlerin üretilmesine katkıda bulunabiliriz” diyerek sözlerini tamamladı.