Bursa Teknik Üniversitesi'nde Deprem Paneli Düzenlendi

Bursa Teknik Üniversitesi'nde (BTÜ) 17 Ağustos Deprem Paneli, 1999 Marmara Depremi'nin 27. yıl dönümü vesilesiyle gerçekleştirildi. Panelde, deprem gerçeği, zemin özelliklerinin yapı güvenliğine etkisi, deprem dirençli yapılar, afet sonrası hasar tespiti ve Bursa'nın deprem riskini azaltmaya yönelik çalışmalar gibi konular ele alındı.

Panelin Açılışında Önemli Vurgular

Programın açılışında konuşan BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar, Türkiye'nin deprem kuşağında yer aldığını belirterek, güvenli yapıların inşasına dikkat çekti. Çağlar, geçmişte yaşanan büyük depremlerden ders alarak daha sağlam yapılar inşa edilmesi gerektiğini ifade etti. “Deprem gerçeğini değiştiremeyiz, ancak depreme dayanıklı yapılar yapabiliriz,” diyen Rektör Çağlar, toplumun tüm kesimlerinin ortak bir anlayışla hareket etmesi gerektiğini vurguladı.

AFAD'dan Bütünleşik Afet Yönetimi Anlayışı

AFAD Bursa İl Müdürü Mehmet Buldan, afet yönetimini sadece müdahale ile sınırlı görmediklerini, risk azaltma ve iyileştirme süreçlerini de kapsayan bütünleşik bir anlayışla çalıştıklarını söyledi. Buldan, Bursa İl Afet Risk Azaltma Planı'nın ikinci beş yıllık döneminin planlama çalışmalarına başladıklarını duyurdu.

Zemin Etkisi ve Yapı Güvenliği Üzerine Sunumlar

Panelde BTÜ-DEPAR Müdürü Prof. Dr. Eyübhan Avcı, zemin etkisinin deprem hasarındaki rolü üzerine sunum yaptı. 1999 Marmara Depremi sonrası Gölcük, Adapazarı ve Yalova'da yaşanan hasarları değerlendirerek, zemin özelliklerinin önemli bir etken olduğunu belirtti. Panelin devamında BTÜ İnşaat Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gökhan Özdemir, deprem dirençli yapılar üzerine sunum yaptı. Ayrıca, kamu kurumlarının deprem ve afet yönetimi alanındaki çalışmaları da ele alındı.

Panel, konuşmacılara teşekkür belgelerinin takdimi ve toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı