Trump, Nobel Barış Ödülü’ne Bosna Hersek’ten Aday Göstermesi Aldı
Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi, ABD Başkanı Donald Trump’ı Gazze ve Orta Doğu’daki barış çalışmalarından dolayı Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterme kararı aldı.
Bosna Hersek’in ünlü siyasi yapısından oluşan üç üyeli Devlet Başkanlığı Konseyi, bugün gerçekleştirdiği oylama sonucunda, Donald Trump’ı “Gazze ve Orta Doğu’da kalıcı barış için gösterdiği özveriden ötürü” Nobel Barış Ödülü’ne aday göstermeye karar verdi. Bu önemli karar, konseyin Başkanlık görevini yürüten Hırvat üye Zeljko Komsic, Boşnak üye Denis Becirovic ve Sırp üye Zeljka Cvijanovic tarafından ortaklaşa alındı.
Bu durum, Trump’ın daha önce resmi olarak yalnızca bir kez Nobel Barış Ödülü adayı olarak gösterilmesi anlamına geliyor.
Karar açıklanırken, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı’nın üyeleri, Trump’ın Gazze’deki çatışmalara yönelik etkin arabuluculuğu sayesinde, İsrail ve Filistin arasında başlatılan yeni barış sürecinin önemine vurgu yaparak, onun bu ödülü kazanmayı fazlasıyla hak ettiğini ifade ettiler.
Devlet Başkanlığı’nın tek kadın üyesi Zeljka Cvijanovic, sosyal medya aracılığıyla yaptığı paylaşımda, “ABD Başkanı Donald Trump’ın Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterilmesi için girişimde bulunmak benim için bir onur. Teklifim Bosna Hersek Devlet Başkanlığı tarafından kabul edildi. Trump, Gazze’deki çatışmaları sona erdirmeye yönelik gösterdiği başarı ile bir kez daha bu ödülü hak ettiğini kanıtladı” dedi.
Barış Süreci Üzerine Önemli Bir Adım
Bu gelişmeler, Bosna Hersek’in uluslararası diplomasi sahnesindeki yerini pekiştirirken, Trump’ın Orta Doğu’daki barış çabalarının takdir edildiğine dair önemli bir mesaj niteliği taşıyor.