Bolu’da Su Ücretleri Zenginden Fazla, Fakirden Az Alınacak Şeklinde Belirlendi

Bolu Belediye Meclisi, su ücretlerini zenginden daha fazla, fakirden daha az alınacak şekilde yeniden belirledi. Başkan Tanju Özcan, farklı belediyelerin de bu uygulamayı benimseyeceğini öngörüyor ve sosyal adaletin önemine vurgu yaptı.

Bolu Belediye Meclisi, su ücretlerini zenginden daha fazla, fakirden daha

Bolu Belediyesi Meclisi, nisan ayının ikinci toplantısında su tarifeleriyle ilgili önemli bir karar aldı. Mecliste, zenginlerden daha fazla, dar gelirli bireylerden ise daha az ücret alınmasına ilişkin önerge oy birliğiyle kabul edildi. Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, “Zenginlerden daha fazla gelir elde ediyoruz, yoksullardan ise daha az alıyoruz. Ama netice itibarıyla aynı toplam gelir hedefleniyor.” ifadesini kullandı.

Bugün gerçekleştirilen Bolu Belediye Meclisi’nin nisan ayı ikinci birleşiminde, Başkan Tanju Özcan başkanlığında Plân ve Bütçe Komisyonu ile Çeşitli İşler Komisyonu tarafından ortak olarak sunulan konular görüşüldü. 2024 Yılı Faaliyet Raporu, mevcut haliyle kabul edildi. Gündem maddeleri arasında su ücretleriyle ilgili tarihi bir değişiklik yapıldı. Alınan karara göre lüks konut sahipleri artık daha yüksek ücretler ödeyecek, dar gelirli vatandaşlar ise belirlenen indirim oranından yararlanacaklar.

CHP’li Meclis Üyesi Ali Sarıyıldız tarafından okunan önergeyle birlikte, 2025 yılı için gelir tarifesine dair eklemeler yapıldı. Öneride, lüks inşaatlar için mevcut ücretlerin %50 fazlası, 1. sınıf inşaatlar için %15 fazlası, 2. sınıf inşaatlar için mevcut tarifeye göre; 3. sınıf ve basit inşaatlar ise %50 indirimli tarifeden faydalanacak.

Başkan Özcan, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, sosyal medyadan bu konuya dair gelen talepleri dikkate aldığını ve farklı ülkelerdeki uygulamalardan örnekler vererek adaletli bir vergi sistemine vurgu yaptı. Özellikle İskandinav ülkelerinde trafik cezalarının gelir düzeyine göre belirlendiğini ifade eden Özcan, Türk Anayasası’nın 73. maddesine atıfta bulunarak her bireyin, mali gücüne göre kamu giderlerini karşılama yükümlülüğü olduğunu hatırlattı.

Diğer belediye başkanlarının da bu uygulamadan etkilendiğini belirten Özcan, “Bu uygulamayı daha önce hayata geçirmemiz gerekiyordu. Sosyal medya paylaşımımın ardından, birçok belediye başkanı ile görüştüm ve bu yöntemlerini benimsetmek için harekete geçeceklerini düşünüyorum. Sonuç olarak: Zenginlerden daha fazla, dar gelirli vatandaşlardan daha az alıyoruz fakat toplamda aynı miktarı elde ediyoruz.” şeklinde konuştu.

Başkan Özcan’ın açıklamalarının ardından, öneri mecliste oy birliğiyle kabul edildi.