BM Güvenlik Konseyi’nde Yeni Geçici Üyeler Belirlendi
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda (BMGK), gerçekleştirilen oylama sonucunda Bahreyn, Kolombiya, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Letonya ve Liberya, 1 Ocak 2026 tarihinden itibaren iki yıl süreyle BM Güvenlik Konseyi’nde geçici üye olarak görev alacak.
Oylama Sonuçları ve Ülkelerin Durumu
Bu yılki oylama ile belirlenen Bahreyn, Kolombiya, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Letonya ve Liberya, kendi bölgelerinde rakipsiz adaylar olarak öne çıktı. BM Genel Kurulu’ndaki 193 üye ülkeden üçte iki oy alması gereken ülkelerden Bahreyn 186, Demokratik Kongo Cumhuriyeti 183, Liberya 181, Kolombiya 180 ve Letonya ise 178 oy toplayarak seçimi kazandılar. Seçilen ülkeler, görev süreleri 31 Aralık 2025’te sona erecek olan Cezayir, Sierra Leone, Güney Kore, Guyana ve Slovenya’nın yerini alacak.
BM Güvenlik Konseyi’nin Yapısı
BM Güvenlik Konseyi, beş daimi üyesi (İngiltere, Çin, Fransa, Rusya ve ABD) ile birlikte toplam 10 geçici üyeden oluşmaktadır. Geçici üyeler, coğrafi temsile göre belirlenen bölgelerden seçilmekte ve her yıl beş yeni üye bu pozisyona dahil edilmektedir.
Yeni Genel Kurul Başkanı Seçimi
Ayrıca, Genel Kurul’un dün gerçekleştirdiği bir başka oylamada, eylül ayında başlayacak olan 80. oturumda Almanya’nın eski Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Genel Kurul Başkanı olarak seçildi. Bu gelişme, uluslararası diplomasi arenaında önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.