BM Genel Kurulu’ndan Gazze’de Ateşkes İçin Tarihi Karar: 149 Ülke Lehte Oy Verdi

BM Genel Kurulu, Gazze’de koşulsuz ateşkes ve insani yardımların ulaştırılmasını isteyen karar tasarısını 149 oyla kabul etti. 12 ülke karşı oy kullanırken, 19 ülke çekimser kaldı. Oylama, Gazze’deki savaşın sona ermesini sağlamak amacıyla yapıldı.

BM Genel Kurulu, Gazze'de koşulsuz ateşkes ve insani yardımların ulaştırılmasını

BM Genel Kurulu’nda Gazze İçin Ateşkes Çağrısı

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, Gazze bölgesinde derhal, koşulsuz ve kalıcı bir ateşkes gerçekleştirilmesi yönündeki tasarıyı 149 lehte, 12 aleyhte oyla kabul etti. Oylama sırasında 19 ülke çekimser kalmayı tercih etti.

Birçok BM üyesi ülke, Gazze’de derhal bir ateşkes talebinde bulunarak, Hamas’ın elinde bulunan bütün rehinelerin serbest bırakılmasını ve yaklaşık 2 milyon Filistinlinin insani yardıma erişimde kısıtlamalar olmadan faydalanmasını istedi. Bu oylama, BM Güvenlik Konseyi’nde ABD’nin vetosuyla reddedilen ateşkes tasarısının ardından gerçekleşti.

Tasarıya Yoğun Destek ve Alkış

Açlığın bir silah olarak kullanımına karşı çıkan ve İsrail’e insani yardımlara yönelik ablukayı kaldırma çağrısı yapan bu karar tasarısı, 149 oyla kabul edilerek büyük destek gördü. Tasarının kabul edilmesi salonu alkışlarla doldurdu. Ret oyu veren ülkeler arasında ABD ve İsrail’in yanı sıra, Arjantin ve Macaristan da yer aldı.

BM Genel Kurulu Başkanı Philemon Yang, oturumun açılışında yaptığı konuşmada, iki yıldır süren savaşın ardından Gazze’nin yaşadığı dehşetin sona ermesi gerektiğini vurguladı. Yang, aciliyetine karşın BM Güvenlik Konseyi’nin etkisiz kaldığını ve uluslararası barış ile güvenliği sağlama sorumluluğunu yerine getiremediğini belirtti.

İspanya’nın Öncülük Ettiği Tasarı Detayları

Tasarıya öncülük eden İspanya’nın BM Daimi Büyükelçisi Héctor José Gmez Gomez, metnin Gazze’de derhal, koşulsuz ve kalıcı bir ateşkes talep ettiğine dikkat çekti. Gmez, tasarının ayrıca gıda, tıbbi malzeme, yakıt gibi kritik kaynakların temiz su ile birlikte insani yardımlara erişiminin sağlanmasını talep ettiğini ifade etti.

Oylama öncesinde söz alan İsrail’in BM Daimi Temsilcisi Danny Danon ise, ülkesi hakkında yapılan açlık suçlamalarını reddetti ve böyle bir iddianın iftira olduğunu savundu. Danon, Filistinlilere yardım ulaştırıldığını iddia etti.

Filistin’in BM Daimi Temsilcisi Riyad Mansur, BM üyesi ülkeleri tasarının lehinde oy vermeye davet etti. Mansur, “Daha ne kadar Filistinli çocuk hayatını kaybetmeli? Bugün alacağınız kararlar bu açıdan kritik öneme sahip” şeklinde konuştu.

Uluslararası Adalet Divanı’na Vurgu

Kabul edilen karar tasarısı, Uluslararası Adalet Divanı’nın İsrail’in Gazze’ye gıda, su, yakıt ve diğer malzemelerin geçişi için daha fazla geçiş noktası açması gerekliliğini vurgulayan 28 Mart tarihli bağlayıcı kararına da atıfta bulunuyor. Ayrıca, işgalci güç olarak İsrail’in ihtiyaç sahiplerine insani yardım ulaştırma yükümlülüğüne dikkat çekiyor. Tasarı, iki devletli çözümü ve ateşkes için arabuluculuk çabalarını desteklemekta.