Medical Park Adana Hastanesi’nde görev yapan Romatoloji Uzmanı Dr. Mehmet Ali Aşık, bel ağrılarının romatizma kökenli olabileceğine dair önemli bilgileri paylaştı. Dr. Aşık, “Ankilozan Spondilit, omurga ve eklemleri etkileyen, genellikle genç yaşlarda başlayan iltihaplı bir romatizmal hastalıktır. Bu rahatsızlık, sakroiliak eklemi de kapsamakta olup, çoğunlukla 45 yaşından önce ve erkeklerde kadınlara oranla daha sık görülmektedir” dedi.
Ankilozan Spondilit’in toplumda görülme oranının yüzde 0.3 ila 1.4 arasında değiştiğini belirten Dr. Aşık, hastalığın genetik bir geçiş gösterdiğini ifade etti. “Hastalığın, birinci derece akrabalarda daha sık rastlandığı bilinmektedir. HLA-B27 geni, bu hastalık ile bağlantılıdır ve bu geni taşıyan bireylerde hastalığın görülme sıklığı artmaktadır” diye ekledi.
Hastalığın en sık görülen belirtisinin sabahları bel ve sırt ağrısı olduğunu vurgulayan Aşık, “Ankilozan Spondilit, bel fıtığı ile karışabileceği için tanıda gecikmelere neden olabiliyor. Bu rahatsızlığın tanısında, istirahatle artan ve hareketle azalan, gece uyandıran ve sabah tutukluluğunun eşlik ettiği bel ağrısı öyküsü önemlidir” şeklinde konuştu.
Aşık, hastalığın belirtilerini ise şu şekilde sıraladı: “Sabahları bel, boyun ve sırt ağrısı, istirahat esnasında artan ağrılar, sabahları topuk ağrısı, eklem ağrıları ve şişlik, göğüs kafesinde ağrı, 45 yaşından önce başlayan ve 3 aydan uzun süre devam eden şikayetler.”
Hastalığın başlangıç aşamalarında genellikle belirti görülmediğinin altını çizen Dr. Aşık, “Zamanla ağrılar artış gösterir. Ağrılar istirahat halinde kötüleşir ve hareketle hafifler. Özellikle sabah uyandığınızda bel, boyun ve sırt bölgelerinde 30 dakikayı aşan tutukluluk hissi olabilir. Ayrıca, çeşitli eklemlerde de ağrı ve şişlikler görülebilir” dedi.
Dr. Aşık, Ankilozan Spondilit’in ilerleyici bir hastalık olduğunu vurgulayarak, “Bu hastalık omurgada kalıcı hasarlara ve eğriliğe yol açabilir. Ayrıca göz, kalp, böbrek ve bağırsaklar gibi organları da etkileyebilir. Hastalığın tanısında ise inflamatuvar karakterde ağrılar, ailenin geçmişi ve fiziksel muayene büyük önem taşır” ifadelerini kullandı.
Tedavi yöntemlerine de değinen Dr. Aşık, “Hastalığın tedavisinde anti-inflamatuvar ilaçlar (NSAİİ) kullanılmaktadır. Bu ilaçlara yanıt vermeyen hastalar için biyolojik tedaviler tercih edilebilir. İlaç tedavisi yanı sıra düzenli egzersizler de oldukça faydalıdır. Ankilozan Spondilit, tedavi edilmediği takdirde ilerleyici bir hastalık olarak kabul edilmektedir; bu nedenle bel ve sırt ağrısı yaşayan hastaların uzman bir romatolog tarafından değerlendirilmesi elzemdir” diyerek sözlerini tamamladı.