Bayburt’ta Kadınlar İmece Usulü Kışlık Hazırlıkları Yapıyor
Bayburt’un Şingah Mahallesi’ndeki kadınlar, kış dönemindeki hazırlıklarını dayanışma içinde gerçekleştirmekte. Yerel lezzetlerin bir araya getirildiği bu etkinlik, komşuluk kültürünün devam etmesini de sağlıyor. Semaverin sıcak çayının buharı yükselirken, mahalledeki her iş el birliğiyle yapılıyor.
Toplanıp, Geleneksel Hazırlıklara Başlıyorlar
Şingah Mahallesi’nde bir araya gelen kadınlar, etkinliğe önce semaver yakarak ve çay demleyerek giriş yapıyor. Sıcak çay eşliğinde hazırlıklarına koyulan kadınlar, kışa hazırlıklarını büyük bir heyecanla sürdürüyorlar. Bayburt’un meşhur pazı turşusu yapmak için büyük kazanlar ateşleniyor. Temizlenip, ayıklanan pancar sapları kaynatıldıktan sonra soğuk suya daldırılarak büyük bidonlara yerleştiriliyor. Tüm işlemler geleneksel yöntemlerle yapılırken, sonuçta kaynaşmanın ve yardımlaşmanın sevinci hissediliyor.
Yün İşleme ve Turşu Hazırlığı El Birliğiyle Gerçekleştiriliyor
Bayburt’ta yün ürünlere olan talep her yıl artmakta, bu nedenle kadınlar kış hazırlıkları için yün yıkama, çırpma ve didikleme işlerini kapsamlı bir şekilde yerine getiriyor. Komşular birbirine yardım ederek, yünleri didikliyor ve çırpılmayı bekler hale getiriyor. Bu sayede, tek başına yapılması günler sürecek işler, birkaç saat içerisinde tamamlanıyor.
Şefika Dursun, “Bugün yün didikledik, pancar temizledik, turşu kurduk, semaver yaktık, çay içtik. Gerçekten oldukça çalıştık. Yarın da kuşburnu toplayacağız,” diyerek gün içerisindeki yoğun çalışmalara değindi.
Komşuluk İlişkileri Güçleniyor
Bir dönem başka bir mahalleye taşınan Sona Yazıcı, eski komşularının yardıma gelerek, “Yün didikliyorum ve pancar temizliyorum. Burada komşularımla güzel zaman geçiriyorum. Onlardan çok memnunum, birlikte keyifli bir vakit geçiriyoruz,” diye ifade etti. Yazıcı, yaz aylarını da bu tarz bir dayanışmayla geçirdiklerini aktardı.
Sultan Demir de mahallede herkesin el birliğiyle çalıştığını vurguladı, “Hep birlikte kış hazırlıklarımızı yapıyoruz. Pancar haşlayıp, yün didikliyoruz. Komşularla birlikte iyi bir iş çıkartıyoruz. Herkes bir işin ucundan tutuyor,” diyerek durum tespiti yaptı.
Sevgi Yazıcı ise bu sosyal aktivitelerin, dostluk kurmaya yardımcı olduğunu belirtti: “Burada komşularla birlikte iyi geçiniyoruz. Yün didikliyor ve turşulamak üzere pancar haşlıyoruz. Bir arada vakit geçirip, sohbet ediyoruz,” şeklinde konuştu.
Geleneksel Dayanışma Sürmekte
Kadınların bu kolektif çabaları, hem sosyal ilişkileri güçlendiriyor hem de kış hazırlıklarını hızlı bir şekilde tamamlamalarına imkân tanıyor. Şingah Mahallesi’nde geçmişten gelen imece geleneği, kadınların özverisiyle yaşamaya devam ediyor.
HATAY’DA AKAN TRAFİKTE 3 TEKERLİ MOTOSİKLETLE KOLTUK TAŞIYAN SÜRÜCÜYE 2072 TL TRAFİK CEZASI UYGULANDI.
KOCAELİ’NİN KARTEPE İLÇESİNDE 2 OTOMOBİLİN KAFA KAFAYA ÇARPIŞMASI NETİCESİNDE 2 KİŞİ YARALANDI.
HATAY’DA 2 OTOMOBİLİN ÇARPIŞMASIYLA YAŞANAN KAZADA 2 KİŞİ YARALANDI. KAZA ANIYSA GÜVENLİK KAMERASINA YANSIDI.
HATAY’DA 2 OTOMOBİLİN ÇARPIŞMASIYLA YAŞANAN KAZADA 2 KİŞİ YARALANDI. KAZA ANIYSA GÜVENLİK KAMERASINA YANSIDI.
HATAY’DA 2 OTOMOBİLİN ÇARPIŞMASIYLA YAŞANAN KAZADA 2 KİŞİ YARALANDI. KAZA ANIYSA GÜVENLİK KAMERASINA YANSIDI.