Malatya’da Kadın Kooperatifinden Hızlı Üretim
Malatya’nın Battalgazi İlçesi’nde hizmet veren kadın kooperatifi, Kurban Bayramı öncesinde yoğunlaşan tatlı siparişleri için yoğun bir çaba sarf ediyor. Ev kadınları, geleneksel yöntemlerle hazırlanan özel baklavalar ve kömbeleri, bayram hazırlıklarına katkı sunmak amacıyla özenle üretmeye devam ediyor.
Artan Siparişler İçin Gece Gece Çalışılıyor
Battalgazi Belediyesi Kadın Kooperatifi’nde görev alan kadınlar, bayram öncesinde artan talepler doğrultusunda üretimlerini artırmak için gece geç saatlere kadar mesai yapıyor. Kooperatifin Sorumlusu Asiye İleri, “Bayram dönemi nedeniyle siparişlerde büyük bir artış yaşanıyor. Özellikle baklavalar için yoğun bir ilgi söz konusu. Şu ana kadar yaklaşık 230 tepsi baklava hazırladık. Arife gününden önce 3-4 gün boyunca sürekli çalışacağız” şeklinde açıklamalarda bulundu.
Doğal ve El Yapımı Ürünler
Geleneksel tariflerle hazırlanan tatlılarda katkı maddesi bulunmadığına dikkat çeken İleri, “Biz glikoz yerine gerçek toz şeker kullanıyoruz. Ürünlerimiz tamamen el yapımı ve fabrikasyon işlem yok. Annelerimizin ve ninelerimizin tarifleriyle baklavalar üretiyoruz. İstenilen kaliteli ev tatlısı arayanlar için mükemmel bir alternatifiz” dedi.
Kadınların Ekonomik Destek Alması Sağlanıyor
Kooperatif, yalnızca tatlı üretimi yapmakla kalmayıp aynı zamanda kadınların ekonomik olarak güçlenmesine de katkıda bulunuyor. Asiye İleri, “Bu kooperatif, kadınların ekonomik olarak desteklenmesi amacıyla kuruldu. Burada çalışan kadınların yanı sıra evlerinde üretim yapanlara da destek veriyoruz. Yetişemediklerimizde evdeki kadınlar mantı, kömbe gibi ürünler üreterek katkı sağlıyor. Bu sayede hem iş yükümüz azalıyor hem de ev kadınları gelir elde ediyor” ifadesini kullandı.
Taze Ürünlerle Kaliteyi Artırıyoruz
Tatlıların her gün sipariş üzerine taze bir şekilde hazırlandığını vurgulayan İleri, “Bizim ürünlerimiz her zaman çıtır çıtır. Yendiğinde sesinin farkıyla lezzet veriyor. Önceden yapılıp saklanmıyor, siparişe göre güncel olarak üretiliyor. Bu da hem tat hem de kaliteyi artırıyor” dedi.
Kooperatifte üretilen baklavaların fiyatı kilogram başına 350 TL olarak belirlenirken, piyasa fiyatlarının 450-550 TL aralığında değiştiğine dikkat çekti. “Piyasaya göre daha uygun fiyatlıyız ve yine de kalite açısından taviz vermiyoruz” açıklamasını yaptı.