Kongre Hakkında

Bartın Üniversitesi (BARÜ) ile Selçuk Üniversitesi'nin ortaklığıyla düzenlenen 6. Uluslararası Dil ve Çeviribilim Kongresi, çeviri dünyasının güncel sorunlarını masaya yatırıyor. Kongrede, yapay zekanın çeviri süreçlerindeki rolü, sözlü çeviri uygulamaları ve makine çevirisinin geleceği gibi konular üzerine tartışmalar yapılacak. Üç gün sürecek etkinlikte, farklı ülkelerden gelen katılımcılar yüz yüze ve çevrimiçi oturumlarda bildirilerini sunacak.

Kongre, Rektörlük Konferans Salonu'nda yapılan açılış töreniyle başladı. Tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla sürdü. Ayrıca, BARÜ ve Selçuk Üniversitesi'ne ait tanıtım filmleri gösterildi. Açılış konuşmalarında BARÜ İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi'nden Prof. Dr. Mehmet Cem Odacıoğlu, Selçuk Üniversitesi Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Onur Köksal, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aslı Yazıcı ve BARÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Akkaya yer aldı. Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Haldun Soydal ise videolu mesajında çevirinin dönüştürücü gücünden bahsetti.

Bartın Üniversitesi, 6. Uluslararası Dil ve Çeviribilim Kongresi

Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Onur Köksal, etkinliğin 130'dan fazla bildirinin sunulacağına dikkat çekerek, katılımcıların ABD‘den Cezayir‘e, Özbekistan‘dan Çin‘e kadar geniş bir yelpazeden geldiğini belirtti. Rektör Prof. Dr. Ahmet Akkaya ise sunulan bildirilerin akademik çıktılara dönüşeceğini ve Bartın'ın uluslararası bir üretim merkezi olma yolunda ilerlediğini vurguladı.

Kongre, dil bilimi, çeviri çalışmaları ve yabancı dil öğretimi alanlarında çalışan bilim insanlarını bir araya getirerek, bu disiplinlerdeki gelişmeleri tartışmayı amaçlıyor. Bu tür etkinlikler, akademik iş birliklerini ve bilgi paylaşımını artırarak, araştırmacıların global bağlamda daha fazla etkileşimde bulunmasını sağlıyor.

Bartın Üniversitesi, 6. Uluslararası Dil ve Çeviribilim Kongresi

Kaynak: İhlas Haber Ajansı