## Barbarlık Müzesi: Zalimliği Unutturmak İhtiyacı
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde 1963 yılında yaşanan “Kanlı Noel” olayları sırasında Kıbrıs Türklerine yönelik gerçekleştirilen saldırılarda, Türk Alayı’nda doktor olarak görev yapan Binbaşı Nihat İlhan’ın eşi ve üç çocuğunun yaşamlarını yitirdiği ev, 62 yıldır Barbarlık Müzesi olarak ziyaretçilere hizmet veriyor. Ziyaretçiler, devam eden restorasyon çalışmalarıyla yenilenen bu müzeyi görmek için yurt içinden ve yurt dışından geliyor.
## Yenilikler ve Ziyaretçi İlgi Alımı
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Lefkoşa kentinde bulunan Barbarlık Müzesi, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından 3 yıl önce restore edilip çevre düzenlemesi yapılmış bir mekandır. Müzede, 24 Aralık 1963 tarihinde Rum çeteleri tarafından öldürülen askeri doktor Binbaşı Nihat İlhan’ın eşi Mürüvvet ile çocukları Murat, Kutsi ve Hakan’ın kişisel eşyaları, fotoğrafları, sesli odaları ve kronolojiler sergilenmektedir. Barbarlık Müzesi, Kıbrıs Türklerinin 1963-1974 yıllarında yaşadığı acıları hatırlatan önemli bir simge olarak öne çıkmaktadır. Ziyaretçilere duygu dolu anlar yaşatan müzede, Rum terör örgütü EOKA’nın gerçekleştirdiği saldırılara dair fotoğraflar ve isim listeleri de yer alıyor.
## Ziyaretçilerin Duygusal Yansımaları
Bursa’dan ailesiyle birlikte müzeyi gezmeye gelen Sultan Kargı, müzedeki atmosfer ve sergilenen belgeler karşısında oldukça duygulandığını ifade etti. “Buraya akrabalarımıza geldik ama yaşananları hissetmek bambaşka. Duygularım çok dolu, bu topraklarda geçmişte kimlerin yaşadığını bilmek insanı derinden etkiliyor,” diye konuştu.
## Tarihin İzini Sürdüren Anlatımlar
Kıbrıs’ta yaşanan zulmü anlatan Barbarlık Müzesi’nin tarihine dair bilgiler veren turist rehberi Ulviye Mehtap, 1963 yılındaki saldırıları ayrıntılı bir şekilde anlatarak, o gün yaşanan acı olayları hatırlatıyor. Mehtap, o günün karanlık gecesinde evde yaşanan paniği ve kurşunların nasıl patladığını detaylandırarak, “O akşam Nihat İlhan görevinin başındaydı, eşi ve çocukları büyük bir tehlikeyle karşı karşıya kaldı,” dedi.
## Vatan Sevgisiyle Gözyaşları
Nihat İlhan’ın, yaşanan trajedi karşısında sadece “vatan sağ olsun” dediğini kaydeden Mehtap, Elazığ’a götürülen genç yaşamların ardından her birinin cenaze yerlerine selvi ağacı dikildiğini belirtti. “Burada yalnızca bu ev değil, birçok Kıbrıslı Türk’ün evi de benzer baskınlara maruz kaldı. Müze, yıllar içinde birçok değişim yaşadı ama hala ziyaretçiler için kapılarını açıyor. Tüm milli mücadele müzelerinin girişleri ücretsizdir. Herkesi bu tarihi yeri görmeye davet ediyoruz,” şeklinde sözlerini tamamladı.