Balıkçı Tekneleri Yeniay Tersanesinde Bakımda
Denizlerde 15 Nisan’da uygulanan av yasağının ardından, Trabzon’un Sürmene ilçesi Yeniay mahallesindeki Çamburnu Tersanesi’nde pek çok balıkçı teknesi bakım ve onarım süreçlerinden geçiyor.
Tersanede Yoğun Bakım Süreci Başladı
Her yıl, av yasağının başladığı tarihten itibaren teknelerin bakım ve onarım için Yeniay Çamburnu Tersanesi’ne yönlendirildiğini ifade eden tersane çalışanı Türen Yetmişbir, çeşitli onarım işlerindeki yoğunluk ile birlikte ara eleman eksikliği sorunuyla da karşı karşıya olduklarını dile getirdi. Usta başı olarak görev yapan Yetmişbir, “Nisan 15 itibarıyla bakım ve onarım hizmetlerimizde belirgin bir artış yaşanıyor. Tekne sahipleri, genellikle makinelerinin eksiklerini gidermek için buraya geliyorlar. İstanbul’dan Sinop, Samsun, Giresun ve hatta Gürcistan’dan teknelerin bakım işlemleri için gelen müşterilerimiz var. Gelen tekneler burada her türlü bakım ve onarım işlemini yaptırabiliyor. Ağustos ayının sonlarına kadar bu hizmetlerimizi sürdürmeyi planlıyoruz. Şu anda, tersanemizde yaklaşık olarak 100 tekne, büyüklüklerine göre bakım onarım hizmeti alıyor,” şeklinde konuştu.
Ara Eleman Sorunu
Yeni neslin bu mesleği tercih etmemesi nedeniyle ara eleman bulmakta sıkıntı çektiklerini belirten Yetmişbir, “Çalışan bulmakta zorlanıyoruz. Yardımcı eleman eksiğimiz var. Genç neslin bu sektörde yer alacağına dair pek umutlu değilim. Sonraki dönemlerde nasıl bir tabloyla karşılaşacağımız belirsiz. Ben 1983 yılından beridir bu sektörde çalışıyorum, ancak günümüz gençliği bu mesleğe fazla ilgi göstermiyor,” dedi.