Bağdat’ta 34. Arap Birliği Zirvesi Gerçekleşti
Irak’ın başkenti Bağdat’ta gerçekleştirilen 34. Arap Birliği Zirvesi’ndeki Sonuç Bildirisi, Filistin halkının zorla göç ettirilmesine karşı çıkıldığını ve Gazze Şeridi’nde derhal ateşkes çağrısında bulunulduğunu belirtti.
Ortak Hedef: Bölgesel İşbirliği
Başkent Bağdat’ta “Diyalog, Dayanışma ve Kalkınma” temasıyla düzenlenen zirvenin sonuç bildirgesi yayınlandı. Bildiride, Arap ülkelerinin temel hedefinin ortak çabaları birleştirerek bölgedeki halkların çıkarlarını korumak olduğu ifade edildi. Filistin halkına yönelik zoraki göç kararına karşı durulan bildirgede, “Gazze Şeridi’ne acil insani yardımlar gitmelidir. Gazze’deki kan akışını durdurmak için uluslararası topluma sesleniyoruz. Filistin meselesi, bölgede öncelikli meseledir ve Gazze’de derhal bir ateşkes sağlanmalıdır” ifadeleri yer aldı.
Uluslararası Destek Çağrısı
Aynı zamanda bildiride, Gazze Şeridi’nin yeniden inşası için uluslararası topluma siyasi, mali ve hukuki destek sağlama çağrısı yapıldı. “Filistin halkına zorla göç ettirilmesine karşıyız. Gazze’nin yeniden inşasına yönelik Arap-İslam planını destekliyoruz” denildi.
İki Devletli Çözüm İçin Gerekli Adımlar
Sonuç bildirgesinde, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nden (BMGK) iki devletli çözümün hayata geçirilmesi ve bu sürece bir zaman sınırı koyulması için gereken adımları atması istendi.
Suriye’nin İç İşlerine Müdahaleye Karşı Durma
Arap liderleri, ABD Başkanı Donald Trump’ın Suriye’ye yaptırımları kaldırma kararını memnuniyetle karşıladı. Bildiride, “Suriye’nin birliğine destek veriyor ve iç işlerine yapılan her türlü müdahaleyi reddediyoruz. İsrail’in Suriye’ye yönelik sürekli saldırılarını da kınadığımızı belirtmek isteriz” ifadelerine yer verildi. Ayrıca, Sudan’daki çatışmaların çözülmesi için siyasi bir çözüm bulunması gerektiği vurgulandı.
İspanya Başbakanı Katıldı
Irak’ın 13 yıl aradan sonra ev sahipliği yaptığı bu zirveye, Katar, Filistin, Mısır, Yemen, Somali, Suudi Arabistan, Kuveyt, Ürdün, Lübnan, Umman, Birleşik Arap Emirlikleri, Sudan, Suriye, Tunus, Cezayir, Bahreyn, Cibuti, Komorlar, Fas, Moritanya ve Libya gibi ülkelerin yanı sıra onur konuğu olarak İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ve diğer birçok üst düzey yetkili katıldı. Zirve sırasında Gazze Şeridi’ndeki insani kriz ve Suriye, Yemen ve Sudan konuları öncelikli olarak gündeme geldi.