Ana SayfaEkonomiAydın Kestanesinin 2025 Sezonu İlk Ürünleri, Aydın Ticaret Borsası Tarafından 550 TL'ye...

Aydın Kestanesinin 2025 Sezonu İlk Ürünleri, Aydın Ticaret Borsası Tarafından 550 TL’ye Satışa Sunuldu

Aydın’da Kestane Sezonu Resmen Başladı

Aydın’ın Coğrafi İşaret Tescilli kestanesi, 2025 sezonunun başlangıcında Aydın Ticaret Borsası tarafından sembolik bir rakamla, kilosu 550 TL’den satın alındı.

Bu yılki sezonun ilk kestanesi, özel bir törenle Aydın Ticaret Borsası’na teslim edildi. Borsa binasında gerçekleştirilen etkinlikte, toplamda 131 kilogram kestane, 12 üreticiden alınarak Aydın Ticaret Borsası Başkanı Fevzi Çondur tarafından satın alındı.

Türkiye’de kestane üretiminin üçte birinin Aydın ilinde gerçekleştiğini vurgulayan Fevzi Çondur, “Aydın Kestanesi, Avrupa Birliği’nden coğrafi işaret alarak il ekonomisine büyük katkı sağlamaktadır. 2024 yılında Türkiye genelinde 74 bin 300 ton kestane üretimi gerçekleştirilmiş olup, bunun 24 bin 315 tonu Aydın’a aittir. Ayrıca, TÜİK verilerine göre ilimiz, Türkiye’nin en fazla kestane üretilen şehri konumundadır” şeklinde konuştu.

2024-2025 sezonunda toplam 12 bin 157 ton kestane tescilinden 5 bin 669 tonu Aydın’da gerçekleşmiştir. Öte yandan, Türkiye genelinde kestane üreticileri için ortalama alım fiyatı 121,55 TL olarak belirlenmiştir. Ülke genelindeki kestane ağacı varlığı ise 3 milyon 17 bin 855 adettir ve Aydın bu konuda yüzde 29’luk pay ile 871 bin 211 adet kestane ağacına sahiptir. 2024-2025 sezonunda Aydın’ın kestane ihracatı 771 ton olarak kaydedilmişken, bu ihracattan elde edilen gelir 17 milyon 890 bin dolar olmuştur.

Kestane üreticisi İsmail Bacak, “Üretimimiz ve ihracatımız oldukça verimli. Yağışlar sayesinde, ürünlerimizde yüzde 40’lık bir artış var ve kalitesi de oldukça iyi. Şu ana kadar hasadın yüzde 60’ını tamamladık, kalan kısmı ise yaklaşık 15 gün daha sürecek. Ayrıca, ürünlerin alım-satımı önümüzdeki Mart ayına kadar devam eder. Şu anki fiyatlar 100-200 TL arasında ancak sezon ilerledikçe bu rakamların düşmesini bekliyoruz” ifadelerini kullanarak üretim durumuna dair bilgiler verdi.

Tüm üreticiler, tüccarlar ve ihracatçılar için bereketli bir hasat sezonu dileyen Fevzi Çondur, Aydın’ın kestane üretiminde öncü konumda kalmasının önemine vurgu yaptı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Nazilli’de Hastalıktan Ari Sertifikalı Kestane Fidanı Dağıtım Töreni Gerçekleştirildi

Aydın'ın Nazilli ilçesinde, Aydın Valiliği, Nazilli Kaymakamlığı ve Aydın Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliğiyle hastalıktan ari kestane fidanı dağıtımı gerçekleştirildi. 4 bin verimli fidan, muhtarlara teslim edilerek bölgede kestane üretiminin artırılması hedefleniyor. Yetkililer, projeye katkı sağlayanlara teşekkür etti.

Kars’ta Anneleri Uyuşturucuyla Mücadelede Bilinçlendirme Eğitimi Verildi

Kars'ta Jandarma Komutanlığı, Akyaka, Arpaçay ve Digor'da 75 anne ve anne adayıyla "En İyi Narkotik Polisi: Anne" eğitimi gerçekleştirdi. Eğitimlerde uyuşturucu türleri, bağımlılıkla mücadele ve ihbar mekanizmaları gibi konular işlendi. Jandarma, programın devam edeceğini açıkladı.

Kars’ta Uyuşturucuyla Mücadele İçin Annelerle Eğitim Programı Düzenlendi

Kars İl Jandarma Komutanlığı, Akyaka, Arpaçay ve Digor'da 75 anne ve anne adayıyla "En İyi Narkotik Polisi: Anne" eğitimi düzenledi. Eğitimde uyuşturucu maddeleri tanıma, bağımlılıkla ilgili süreçler ve şüpheli durumların fark edilmesi gibi konular ele alındı. Jandarma, eğitimlerin süreceğini duyurdu.

Elazığ Belediyesi’nden dolandırıcılığa karşı uyarı: “İşe alım vaadiyle para isteyenlere dikkat!”

Elazığ Belediyesi, iş vaadiyle dolandırıcılık yapan bir şebekeye karşı vatandaşları uyardı. Yapılan açıklamada, işe alımların resmi duyurularla yapıldığı vurgulanarak, vatandaşların dolandırıcılara itibar etmemeleri istendi.

Arpaçay’da Yeni Evlilere Beyaz Eşya Desteği Verildi

Kars'ın Arpaçay ilçesinde Kaymakam Muhammed Burak Akköz, "Huzurlu Aile Huzurlu Toplum" projesi kapsamında ihtiyaç sahibi yeni evli bir çifte beyaz eşya ve mutfak gereçleri desteği sağladı. Çift, devletin yanlarında olmasından memnuniyet duyduklarını belirtti.