AYSAD’dan Ayakkabı Sektörüne Değerlendirme Toplantısı
Ayakkabı ve yan sanayi sektörlerinin mevcut durumunu gözden geçirmek amacıyla, Ayakkabı Yan Sanayicileri Derneği (AYSAD), İzmir’de “Adım Adım Dönüşüm” başlıklı bir toplantı düzenledi.
Ege İhracatçı Birlikleri Konferans Salonu’nda gerçekleşen bu önemli etkinlikte, sektörün önde gelen isimleri bir araya geldi. AYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Sait Salıcı, Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçı Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Zandar ve Ekonomist Ali Ağaoğlu, yaptıkları konuşmalarda sektöre dair kritik değerlendirmelerde bulundular.
Sektörün Zorlukları ve Dönüşüm İhtiyacı
AYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Sait Salıcı, ayakkabı sektörünün güncel durumu ve karşılaşılan zorluklara dikkat çekti. Salıcı, “Adım adım dönüşüm” kelimesinin sadece bir panel başlığı olmadığını, aynı zamanda içinde bulunduğumuz dönemin ruhunu yansıtan güçlü bir kavram olduğunu vurguladı. “Hiçbir dönüşüm geceden sabaha gerçekleşmez. Ancak, kararlı adımlarla ve ortak akılla bu mümkün olabilir. Son iki yıldır sanayiciler zor bir süreçten geçiyor ve terkedilmiş hissediyorlar. Dayanacak güçleri kalmadığını gözlemliyoruz” dedi.
Üretim Ekosistemi ve Mevcut Krizler
Salıcı, ayakkabı yan sanayisinin emek yoğun ama yüksek potansiyel taşıyan bir sektör olduğunu ifade etti. Saya, taban, aksesuar, kalıp, deri, tekstil, kimya, makine ve ambalaj gibi unsurlarla bir üretim ekosistemi oluşturduğunu belirterek, bu ekosistemin şu anda çok yönlü zorluklar içerisinde olduğunu dile getirdi. Yükselen maliyetler, düşük fiyat baskısı ve dijitalleşme gereklilikleri gibi faktörlerin sektördeki dengeyi bozduğunu aktardı.
Son dönemde yurt dışından gelen ucuz ve düşük kalite ürünlerin etkileriyle ilgili de konuşan Salıcı, birçok üreticinin fason üretimi dış ülkelere kaydırdığını belirtti. “Bu durum ekonomik kayıpların yanı sıra, yerel ustalık ve istihdam kaybına da neden olur. Artık rekabet, sadece fiyat odaklı değil, kalite ve yerli üretimle de sağlanmalıdır” dedi.
İzmir’in Stratejik Önemi ve İhracat Gücü
Sektörün geleceği hakkında umutlu olduğunu belirten Salıcı, “Türkiye’deki ekonomik yönetim, ne yazık ki emek yoğun sektörleri göz ardı ediyor. Ancak umutsuz durum yoktur, umutsuz insan vardır. Ben hiç umudumu kaybetmedim” ifadeleriyle toplantısını sonlandırdı.
İzmir, ayakkabı sektöründe yıllık 300 milyon dolar ihracat kapasitesine sahip. Limanı ve coğrafi konumuyla uluslararası ticarette önemli bir rol oynamasının yanı sıra, Balkanlar ve Orta Doğu’nun en büyük ayakkabı sanayi merkezlerinden birine ev sahipliği yapıyor. Türkiye’de ayakkabı üretiminde üçüncü sırada yer alırken, kaliteli ve ihracat odaklı olarak çalışan yaklaşık 1600 firma bulunuyor.
EKONOMİST ALİ AĞAOĞLU
EGE DERİ VE DERİ MAMULLERİ İHRACATÇI BİRLİĞİ YÖNETİM KURULU BAŞKANI ERKAN ZANDAR
AYAKKABI VE YAN SANAYİ SEKTÖRÜNÜN MEVCUT DURUMUNU ELE ALMAK ÜZERE, AYAKKABI YAN SANAYİCİLERİ DERNEĞİ (AYSAD), “ADIM ADIM DÖNÜŞÜM” BAŞLIKLI ETKİNLİĞİNİ İZMİR’DE DÜZENLEDİ.
AYAKKABI VE YAN SANAYİ SEKTÖRÜNÜN MEVCUT DURUMUNU ELE ALMAK ÜZERE, AYAKKABI YAN SANAYİCİLERİ DERNEĞİ (AYSAD), “ADIM ADIM DÖNÜŞÜM” BAŞLIKLI ETKİNLİĞİNİ İZMİR’DE DÜZENLEDİ.
ÇOCUKLAR AİLELERİNE TESLİM EDİLDİ.
ÇOCUKLAR AİLELERİNE TESLİM EDİLDİ.