AP Başkanı Metsola’dan Kritik Açıklama
Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Roberta Metsola, Rusya’nın Polonya’nın hava sahasını ihlal etmesi üzerine önemli açıklamalarda bulundu. Metsola, “Polonya, saldırıya uğraması durumunda kendini savunma hakkına sahiptir. Bu durum yalnızca güvenliğimizle ilgili değil, aynı zamanda böyle bir duruma hazır olduğumuzdan emin olmamız gerektiği anlamına geliyor” ifadelerini kullandı.
Gece saatlerinde meydana gelen olayla ilgili olarak, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırılarında Polonya hava sahasının ihlal edilmesi sonrası, düşürülen Rus insansız hava araçları hakkında açıklamalarda bulunan Metsola, “Avrupa Birliği’nin (AB) mevcut durumu” başlıklı toplantı öncesinde basın mensuplarına sözlerini yönlendirdi. Polonya’nın hava sahasının ihlaline dair sorulara yanıt veren Metsola, “Polonya her durumda kendini savunmakta haklıdır. Olayın detaylarını incelemeye devam ediyoruz ve Polonya hükümetiyle, Başbakan Tusk’ın açıklamalarıyla süreçlerimizi değerlendiriyoruz. Ancak, böyle bir durum karşısında kimse yanlış anlamasın; Polonya’nın kendi kendini savunma yetkisi kaçınılmazdır.” dedi. Metsola, AB’nin vereceği tepkiyle ilgiliyle ilgili bir soruya, “AB bir bütün olarak bir aradadır. Burada sadece AB üyesi değil, aynı zamanda NATO üyesi olan bir ülke söz konusu; bu durum, yalnızca ortak savunma yeteneklerimiz açısından değil, aynı zamanda bu tip saldırılara karşı hazırlıklı olduğumuzdan emin olmak adına da önemli bir konudur.” şeklinde yanıtladı.
Kaja Kallas: “Olay Kasıtlı”
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, sosyal medya aracılığıyla yaptığı paylaşımda, “Dün gece Polonya’da, savaşın başladığı günden bu yana Rusya’nın gerçekleştirdiği en ciddi hava sahası ihlaline şahit olduk. Olayın kazara değil, kasıtlı olarak meydana geldiği yönünde belirtiler mevcut. NATO Genel Sekreteri Mark Rutte ve Polonya Dışişleri Bakanı Radoslaw Sikorski ile sürekli iletişim halindeyim. AB, Polonya’nın yanında durmaktadır.” ifadelerini kullandı.
Polonya Ordusu Olayı Değerlendirdi
Polonya ordusu, hava ihlalinin halkın güvenliğini tehdit eden bir saldırı eylemi olarak nitelendirildiğini bildirdi. 2022 yılından bu yana Ukrayna’daki çatışmalar çerçevesinde, NATO üyesi bir ülkenin kendi hava sahasında Rus denetimindeki bir hava unsurunu vurarak tarihe geçtiği düşünülüyor.