Avrupa Komisyonu’ndan Türkiye’ye Resmi Ziyaret
Avrupa Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Komiseri Marta Kos, Türkiye’yi ziyaret edecek. Kos, bu ziyaret kapsamında Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile bir araya gelecek.
Kos’un Türkiye’ye İlk Resmi Ziyareti
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, 25 Temmuz’da Türkiye’yi ziyaret edecek olan Avrupa Komisyonu’nun Genişlemeden sorumlu Komiseri Marta Kos ile görüştükten sonra, bu ziyaretin Kos’un göreve başlamasının ardından Türkiye’ye gerçekleştirdiği ilk resmi ziyaret olacağı belirtildi.
AB Üyeliği ve İlişkilerin Geleceği
Görüşmede, Fidan’ın Türkiye’nin AB üyeliğinin stratejik hedefi olduğunu vurgulaması bekleniyor. Bunun yanı sıra, AB’nin Türkiye’ye adil bir yaklaşım benimsemesi gerektiğine işaret etmesi, Kos ve AB’den Türkiye-AB ilişkilerinin sürdürülebilir hale gelmesi için somut adımlar talep etmesi öngörülüyor. Özellikle, 15 Temmuz 2019 tarihli AB Dış İlişkiler Konseyi kararlarının kaldırılması gerektiğinin altı çizilecek.
Türkiye-AB Ortaklık İlişkileri
Ayrıca, Fidan’ın Türkiye-AB Ortaklık Konseyi ve Yüksek Düzeyli Diyalog toplantılarının en kısa sürede düzenlenmesinin önemine dikkat çekmesi bekleniyor. Gümrük Birliği’nin güncellenmesi müzakerelerine bir an önce başlanmasının önem taşıdığı da vurgu yapılacak konular arasında yer alıyor.
Türkiye Yatırım Platformu ve Visa Serbestisi
Fidan’ın Türkiye Yatırım Platformu’nun gecikmeden faaliyete başlaması ve finansmanının artırılması talebinde bulunması da öngörülüyor. Bunun yanı sıra, Türk vatandaşlarına yönelik Schengen vizesi uygulamalarında iyileştirmeler öngören Uygulama Kararı’nın memnuniyetle karşılandığı, yeni düzenlemelerin tüm gruplara teşmil edilmesi gerektiği vurgulanacak. Vize Serbestisi Diyaloğu sürecinin hızlandırılması ve uygulanabilir önlemlerin hayata geçirilmesi gerektiği de ifade edilecek.
AB’nin Genişleme Politikası ve Bölgesel İşbirliği
Fidan, AB’nin genişleme politikasında rasyonel ve liyakat temelli bir yaklaşım benimsemesi gerektiğini de belirtecek. Türkiye’nin, diğer adaylarla yapılan tüm toplantılara davet edilmesinin önemine dikkat çekerken, mevcut koşullarda Türkiye’nin AB’nin savunma ve güvenlik girişimlerine dahil edilmesinin bir gereklilik olduğunu, Karadeniz Stratejisi çerçevesinde işbirliği yapılmasının kritik bir öneme sahip olduğunu dile getirmesi bekleniyor. Ayrıca, bölgesel krizlerde iş birliği ve eş güdümün sağlanması gerektiğine vurgu yapılacak.
Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı