Aşırı Sıcaklar Sağlıklı Bireylerde Bile Ciddi Sağlık Sorunlarına Yol Açabiliyor

Lokman Hekim Van Hastanesi Diyetisyeni Funda Budak, sıcak havaların sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtti. Günde en az 2-2.5 litre su tüketilmesi, aşırı sıcakta dikkatli olunması ve hijyen kurallarına riayet edilmesi gerektiğini vurguladı.

Lokman Hekim Van Hastanesi Diyetisyeni Funda Budak, sıcak havaların sağlık

Van’da Sıcak Hava Uyarıları Yapılıyor

Lokman Hekim Van Hastanesi Diyetisyeni Funda Budak, Van’da son günlerde artan hava sıcaklıkları nedeniyle önemli uyarılarda bulundu. Budak, “Sağlıklı kişileri bile etkileyen sıcak çarpması, beyin kanaması, kalp krizi gibi birçok hastalığa neden olabiliyor” dedi.

Sıvı Tüketimi Hayati Öneme Sahip

Van’da uzmanlar, sıcak havalar nedeniyle bireyleri sıcak çarpması riski konusunda bilgilendirdi. Aşırı sıcakların vücutta sıvı kaybını artırdığı ve elektrolit dengesini bozduğundan, su tüketiminin artırılması gerektiğinin altını çizen Lokman Hekim Van Hastanesi Diyetisyeni Funda Budak, uyarılarında şu ifadelere yer verdi: “Bu nedenle mümkünse 11.00-16.00 saatleri arasında dışarı çıkmamak ve çıkanların gölgede kalmaya özen göstermeleri gerekir.”

Öneriler ve Alınması Gereken Önlemler

Şapka takmak, el, yüz, ense ve kolları su ile serinletmek gibi önlemler öneren Budak, eve gidildiğinde vücut ısısını dengelemek için ılık bir duş alınmasının faydalı olacağını belirtti. “Aşırı sıcaklarda vücutta sıvı kaybı arttığı ve elektrolit dengesi bozulduğu için su tüketimi artırılmalıdır” diyen Budak, sıvı kısıtlaması gerektiren bir hastalık olmadığı takdirde günde 2,5 litre su tüketilmesi gerektiğini vurguladı.

Fiziksel Aktivite ve Sıvı Alımı İlişkisi

Sıcak havalarda susuzluk hissi olmasa bile günlük sıvı alımının önemine dikkat çeken Budak, “Yoğun fiziksel aktivite ve spor yapmak için sabah ve akşam saatleri tercih edilmeli. Her bir saatlik spor için en az 2-4 bardak sıvı alınmalıdır” şeklinde konuştu. Ayrıca, vücut ısısını kontrol altında tutmak için sık sık duş alınması, mümkün olmadığında ise ayak, eller, yüz ve ense gibi bölgelerin soğuk suyla ıslatılması gerektiği hatırlatıldı.

Beslenme ve Hijyen Önerileri

Budak, vücut direncini artırmak için bol sebze ve meyve tüketilmesini, ayrıca terleme ile artan sıvı ve mineral kaybını önlemek amacıyla yeterli sıvı alımının sağlanmasını önerdi. Su dışında süt, ayran ve meyve suyu gibi içeceklerin tercih edilmesi gerektiğini belirten Budak, doktor izni olmaksızın sıvı alımının kısıtlanmaması gerektiğini vurguladı. Mide kramplarına neden olabileceği için çok soğuk ve buzlu içeceklerden kaçınılması gerektiği de eklendi.

Dışarıda Yiyecek Tüketimine Dikkat!

Ayrıca, dışarıda ve açıkta satılan yiyeceklerin tüketiminden kaçınılması gerektiğini belirten Budak, çabuk bozulma riski taşıyan besinlerin (et, yumurta, süt, balık vb.) açıkta bekletilmemesi ve hijyen kurallarına dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı