Artan Sıcaklıkların Sağlık Üzerindeki Olumsuz Etkileri Uzmanlarca Vurgulandı

Prof. Dr. Şevket Özkaya, artan sıcaklıkların sağlık üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekerek, özellikle yaşlılar ve dışarıda çalışanların risk taşıdığını belirtti. Sıcak çarpması gibi tehlikelere karşı serin kalma ve su tüketiminin önemini vurguladı. Ayrıca, çocukların ve savunmasız bireylerin korunması gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. Şevket Özkaya, artan sıcaklıkların sağlık üzerindeki olumsuz etkilerine

Artan Hava Sıcaklıklarının Sağlık Üzerindeki Etkileri

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, “Artan hava sıcaklıkları özellikle ülkemiz için, önemli bir çevresel ve mesleki sağlık tehlikesi oluyor. Sıcaklık stresi, hava şartlarına bağlı ölümlerin önde gelen nedenidir ve kardiyovasküler hastalık, diyabet, ruh sağlığı, astım ve KOAH gibi altta yatan hastalıkları kötüleştirebilir ve kazalara, bazı bulaşıcı hastalıkların bulaşma riskini artırabilir. Sıcak çarpması, yüksek vaka ölüm oranına sahip tıbbi bir acil durumdur” dedi.

Sıcaklıklara Bağlı Ölümlerin Artışı

İklim değişikliği nedeniyle dünya genelinde aşırı sıcağa maruz kalan kişi sayısının katlanarak arttığını belirten Özkaya, sıcak çarpması ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. 65 yaş üstü kişilerde sıcağa bağlı ölüm oranının son 10 yılda yaklaşık yüzde 85 arttığını ifade eden Özkaya, “2000-2019 yılları arasında yapılan çalışmalar, her yıl yaklaşık 489 bin sıcağa bağlı ölüm meydana geldiğini, bunların yüzde 45’inin Asya’da, yüzde 36’sının ise Avrupa’da olduğunu göstermektedir. Sadece Avrupa’da 2022 yazında tahmini olarak 61 bin 672 aşırı sıcağa bağlı ölüm meydana gelmiştir” şeklinde konuştu.

Sıcak Hava Dalgası ve Riskler

Her yıl özellikle pandemi sonrası yüksek yoğunluklu sıcak hava dalgası olaylarının yüksek akut ölüm oranlarına yol açabileceğini belirten Özkaya, sıcaklığa karşı hassasiyetin hem yaş hem de sağlık durumu gibi fizyolojik faktörlerden hem de meslek ve sosyoekonomik şartlar gibi maruz kalma faktörlerinden etkilendiğini kaydetti. Açık havada çalışanlar ve düşük gelir grupları, aşırı sıcakların etkilerine daha fazla maruz kalmaktadır.

Sıcak Havayla Baş Etmenin Yolları

Günün en sıcak saatlerinde dışarı çıkmaktan ve yorucu aktivitelerden kaçınılması gerektiğini ifade eden Özkaya, “Gölgede kalın. Güneşte algılanan sıcaklığın 10-15 derece daha yüksek olabileceğini unutmayın. Gün içinde serin bir yerde 2-3 saat geçirin. Boğulma riskinin farkında olun. Asla yalnız yüzmeyin. Resmi sıcaklık uyarılarını takip edin” şeklinde önerilerde bulundu.

Evinizi Serin Tutmanın Yöntemleri

Sıcak karşısında yapılması gerekenleri sıralayan Özkaya, dış hava sıcaklığının iç mekan sıcaklığından düşük olduğu durumlarda gece pencerelerin açılması gerektiğini belirtti. Bununla birlikte, 40 derece üzerindeki sıcaklıklarda elektrikli vantilatörlerin kullanılmaması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, su tüketimi konusunda da sık sık su içilmesinin önemine dikkat çekti.

Bebekleri ve Çocukları Koruma Önlemleri

Özkaya, çocuklara ve bebeklere yönelik sıcaklık koruma önlemleri konusunda da uyarılarda bulundu. “Çocukları veya hayvanları park halindeki araçlarda asla uzun süre bırakmayın, çünkü sıcaklıklar hızla tehlikeli seviyelere ulaşabilir. Gölge arayın ve geniş kenarlı şapkalar kullanın” diyerek aileleri dikkatli olmaya çağırdı.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı