Aort Diseksiyonu Hakkında Bilgi Veren Uzmanlardan Hayati Tehlike Belirtileri ve Risk Faktörleri Açıklaması

TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder, aort diseksiyonu nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Yurtdaş, bu ciddi durumun, genellikle ani başlayan göğüs ağrısıyla belirlendiğini ve risk gruplarını açıkladı. Özellikle 60 yaş üstü erkekler ve kronik hipertansiyon hastaları tehlike altında.

TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder, aort diseksiyonu nedeniyle hastaneye kaldırıldı.

TBMM Başkanvekili ve DEM Parti İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in hayatı tehlikede olduğu bir dönemde, gündeme gelen aort damarı yırtılması durumu, tıbbi terimlerde aort diseksiyonu olarak biliniyor. Bu konuya dair açıklamalarda bulunan Doruk Sağlık Grubu Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Yurtdaş, “Aortun iç katmanının yırtılması sonucu kanın damar duvarı katmanları arasında birikmesi ile meydana gelen ve yaşamı tehdit eden ciddi bir durumdur. Genellikle aniden başlayarak, yırtılma hissi veren göğüs ya da sırt ağrısı ile kendini gösterir.” ifadelerini kullandı.

Sırrı Süreyya Önder, dün akşam kalp rahatsızlığı nedeniyle hastaneye sevk edilerek bir operasyon geçirdi ve tedavisi hala devam etmekte. Doktorları, Önder’in sağlık durumunun ciddi olduğunu bildirdi. Doruk Nilüfer Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Yurtdaş, aort diseksiyonunun başlıca nedenlerine dair bilgi verdi.

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Yurtdaş, 60 yaş üstü erkeklerin ve kronik hipertansiyon hastalarının bu durumdan daha fazla etkilendiğini belirtti. “Aort damarı yırtılmasının temel nedenleri arasında hipertansiyon, bağ dokusu hastalıkları, damar sertleşmesi, aort anevrizması, fiziksel travmalar, doğuştan gelen kalp ve damar bozuklukları, cerrahi müdahaleler ile yoğun fiziksel efor gerektiren işlerde ani aşırı basınç oluşumu sayılabilir. Ayrıca, kokain ve amfetamin gibi uyarıcı maddelerin kullanımı da tansiyon ve kalp atışlarını aniden yükselterek diseksiyona neden olabilir. Yaş ilerledikçe aort duvarının esnekliği azalır. Aile geçmişinde aort diseksiyonu bulunanlar, genetik bağ dokusu hastalığı taşıyanlar ve kronik hipertansiyon hastalığı olanlar bu duruma daha yatkındır.” şeklinde açıklama yaptı.