Antalya’da Mesleki Yeterlilikte Yeni Bir Dönem Başladı
Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AESOB), mesleki yeterlilik ve nitelikli iş gücü konusunda önemli bir atılım gerçekleştirdi. Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) ve Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) ile işbirliği içerisinde yürütülen “Sıhhi Tesisatçı Seviye 3” belgelendirme süreci başarıyla tamamlandı.
Kalite Artışı ve İstihdam Olanakları
AESOB, 18 Ağustos 2023 tarihinde AB-0448-P akreditasyon numarası ile Türk Akreditasyon Kurumu’ndan, 19 Nisan 2024 tarihinde ise YB-0381 yetkilendirme kodu ile Mesleki Yeterlilik Kurumu’ndan gerekli akreditasyonları alarak, sınav ve belgelendirme süreçlerini genişletmiş oldu. Bu aşamada aktarılan “21UY0448-3 Sıhhi Tesisatçı Seviye 3” ulusal yeterliliği çerçevesinde ilk belgeler verilerek, sektör için tarihi bir adım atılmış oldu.
Sektördeki uzman kadrosu ile Antalya’da faaliyet gösteren tesisatçılara, ulusal ve uluslararası düzeyde geçerliliği olan mesleki yeterlilik belgeleri kazandırma hedefine yönelik AESOB, bu çalışmaları aracılığıyla istihdam oranlarını artırarak mesleki itibarı güçlendirmeyi amaçlıyor.
Türkiye Geneline Öncülük Etme Vizyonu
Sıhhi Tesisatçı Seviye 3 belgesi ile turizm kenti Antalya’da önemli bir adım attıklarını belirten Adlıhan Dere, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkan Vekili ve AESOB Başkanı olarak yaptığı açıklamada, “Esnaf ve sanatkârlarımızın mesleki gelişimini desteklemek, kayıt dışı istihdam ile mücadele etmek ve sektörel kaliteyi yükseltmek amacıyla bu süreçte yeni bir dönemi başlatmış olmaktan gurur duyuyoruz” dedi.
Dere, mesleki eğitim ve belgelendirmenin sürdürülebilir kalkınma için kritik bir öneme sahip olduğunu vurgulayarak, belgeli ve nitelikli bireylerin Türkiye’nin üretim ve hizmet altyapısında önemli bir yer tuttuğunu belirtti.
İlk MYK Sertifikalı Tesisatçılar Belirlendi
Teorik ve performans bazlı yapılan sınavların sonuçları doğrultusunda Cengizhan ŞEN ve Görkem AYKANAT, AESOB önderliğinde Antalya’da “Sıhhi Tesisatçı Seviye 3” Mesleki Yeterlilik Belgesi almaya hak kazanan ilk iki isim olarak kaydedildi. Bu belgeler, hem bireysel kariyerlerini destekleyecek hem de sektör genelinde yeni bir kalite standardı oluşturacak.
Belgelerini alan tesisatçılara düzenlenen törende, Dere, “Bugün burada sadece iki kişiye belge vermiyoruz. Ayrıca Antalya’da mesleki yeterlilik tarihinde yeni bir sayfa açmış oluyoruz. Kayıt dışı istihdam ile mücadele etmek ve sektörel kalitenin artırılması amacıyla bu süreci büyük bir titizlikle yürütüyoruz” ifadelerini kullandı.
Yeni Yeterlilik Alanlarında Çalışmalar Devam Ediyor
Antalya’yı mesleki yeterlilikte öncü şehirlerden biri yapma kararlılığını sürdüren Başkan Adlıhan Dere, 21UY0447-4 Rev.00 Sıhhi Tesisat Bakım Onarım ve Servis Elemanı Seviye 4 ulusal yeterliliği için revizyon çalışmalarına devam ettiklerini duyurdu. Kayıt dışı istihdam ile mücadelenin, belgeli ve yetkin bireylerle mümkün olduğunu belirten Dere, “Seviye 4 sınav ve belgelendirme süreçlerinin en kısa sürede başlatılmasını hedefliyoruz” şeklinde konuştu.
Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı