Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Antalya Ticaret Borsası, Arnavutluk’ta Ticari İlişkileri Güçlendirmek İçin Temaslarda Bulundu

Antalya Ticaret Borsası heyeti, Arnavutluk’un Tiran kentinde ticaret ilişkilerini geliştirmek amacıyla önemli görüşmeler gerçekleştirdi. ATB Başkanı Ali Çandır, Türkiye ve Arnavutluk’un potansiyeline dikkat çekerken, Arnavut iş insanlarını Antalya’ya davet etti. İki ülke arasında ticari işbirliği için protokoller imzalandı.

Antalya Ticaret Borsası heyeti, Arnavutluk'un Tiran kentinde ticaret ilişkilerini geliştirmek

Antalya Ticaret Borsası’ndan Arnavutluk Temasları

Antalya Ticaret Borsası (ATB), uluslararası ticari ilişkilerini geliştirmek amacıyla Arnavutluk’un başkenti Tiran’da önemli görüşmeler gerçekleştirdi.

Tiran Ticaret ve Sanayi Odası ile İş Birliği Toplantısı

ATB Başkanı Ali Çandır’ın liderliğindeki heyet, Tiran Ticaret ve Sanayi Odası’nın ticaret heyetiyle bir araya gelerek işbirliği olanaklarını ele aldı. Toplantıya Türkiye’nin Tiran Büyükelçisi Tayyar Kağan Atay ve Arnavutluk Ticaret Müşaviri Tarık Aksoy da katıldı. Ayrıca, Arnavut iş insanları da toplantıda yer aldı.

Çandır, yaptığı konuşmada, Türkiye ile Arnavutluk arasındaki güçlü dostluk bağlarının, özellikle tarım ve tarımsal ticaret alanındaki ilişkilerin daha da sağlamlaştırılmasına katkıda bulunmak amacıyla bu temasların gerçekleştirildiğini belirtti. Antalya’nın tarım potansiyelini ve ekonomik gücünü vurgulayan Çandır, şehrin Türkiye’deki örtüaltı tarım alanının yüzde 41’ini kapsadığını ve 12 ay boyunca üretim yapabildiğini ifade etti.

İş İlişkilerinin Geliştirilmesi Vurgusu

Çandır, Türkiye’nin Arnavutluk’taki 3,5 milyar dolarlık yatırımının, ülkenin en büyük beş yabancı yatırımcıdan biri olduğuna dikkat çekti. Ayrıca, 600’ü aşkın Türk firmasının Arnavutluk’ta istihdam sağladığını belirtti ve mevcut ticaret ilişkilerinin yetersiz olduğuna işaret etti. Çandır, “Ticaret potansiyelimizi değerlendirmeliyiz. Antalya’dan Arnavutluk’a; yaş meyve, sebze, zeytinyağı ve süt ürünleri gibi birçok ürünün ihracatı söz konusu,” diye ekledi.

Arnavut İş Dünyasına Davet

Çandır, Arnavut iş insanlarına seslenerek, “Sizleri Antalya’ya davet ediyoruz, ortak yatırımlar ve sürdürülebilir iş birlikleri kurmak için buradayız,” dedi.

Diplomatik Destek ve Yatırım İhtiyacı

Türkiye Cumhuriyeti Tiran Büyükelçisi Tayyar Kağan Atay, Arnavutluk’ta Türk iş insanlarını ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu dile getirdi. Atay, Arnavutluk’un yatırım için uygun bir ülke olduğunu belirterek, “İki ülke arasındaki ekonomik iş birliğinin daha da geliştirilmesi gerekiyor,” şeklinde konuştu.

Ticaret Hedefleri ve İş Birliği Protokolü

Tiran Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili Prof. Dr. Barshkim Skyja, Türkiye ile ekonomik ilişkilerinin yüksek seviyelerde olduğunu kaydetti. Skyja, mevcut 1 milyar Avro ticaret hacmini, 2025-2027 yıllarında 2 milyar Avro’ya çıkarma hedefindeki kararlılığını vurguladı.

İkili görüşmelerin ardından Antalya Ticaret Borsası ile Tiran Ticaret ve Sanayi Odası arasında ticareti geliştirmeye yönelik bir iş birliği protokolü imzalandı.

B2B İş Fırsatları ve Tarım Alanındaki Potansiyel

Toplantı sonrası, ATB ve Tiran Ticaret ve Sanayi Odası üyeleri arasında B2B görüşmeleri gerçekleşti. Tarım sektöründeki işbirliği imkanları değerlendirildi ve ürünlerle ilgili ticari temaslar oluşturuldu.

Tarım Bakanlığı’ndan İş Birliği İsteği

ATB heyeti, Arnavutluk Tarım ve Kırsal Kalkınma Bakan Yardımcısı Arian Jaupllari’yi de ziyaret etti. Jaupllari, Türkiye ile olan işbirliklerinin ilerlemesi hedefine katkı sağlayacaklarını vurguladı ve Antalya’nın tarım alanındaki tecrübesinin Arnavutluk için büyük bir öğrenme fırsatı oluşturduğunu belirtti.

Antalya Ticaret Borsası’nın bu tür temasları, karşılıklı ticaretin artırılmasına büyük bir katkı sağlama potansiyeline sahip.