Levant Akıntısı ve Antalya Kirliliği
Antalya Valisi Hulusi Şahin, son dönemde sahillere büyük miktarda vuran mikroplastiklerle ilgili çalışmaların sürdüğünü belirtirken, ağustos ayı sonu ya da eylül ayı başında ilgili bakanlıkların katılımıyla geniş kapsamlı bir mikroplastik çalıştayı düzenleneceğini duyurdu.
Mikroplastikler ve Çalıştay
Vali Şahin, mikroplastik sorununu ele almak için tüm kurumları harekete geçirdiklerini, bu konunun sadece Antalya'nın meselesi olmadığını vurguladı. 'Bu mesele uluslararası boyutta ele alınmalı,' diyen Şahin, COP31'de bu konuyu gündeme getireceklerini ifade etti.
Levant Akıntısının Etkisi
Doğu Akdeniz'den gelen Levant akıntısının Antalya kıyılarındaki kirlilik üzerindeki etkisine de değinen Şahin, 'Levant akıntısı Anadolu kıyılarını yalayarak geliyor ve Doğu Akdeniz'deki kirliliği Alanya ve Kemer kıyılarına taşıyor,' dedi. Bu akıntının ilk çarptığı noktaların bu bölgeler olduğunu belirten Şahin, yüzeydeki atıkları hızlı bir şekilde toplamaktan başka bir şey yapamayacaklarını ifade etti.
Arıtma Tesisleri ve Çözümler
Mikroplastik kirliliğinin yalnızca gözle görülebilen parçalardan oluşmadığını, arıtma tesislerinin de bu duruma göre dizayn edilmesi gerektiğini vurgulayan Vali Şahin, 'Gözle göremediğimiz mikroplastikler de var. Bu mesele büyük işler ve geniş çaplı çalışmalar gerektiriyor,' dedi.
Akarsu Bariyerleri Önerisi
Çevreye bırakılan atıkların akarsular aracılığıyla denizlere taşındığını belirten Şahin, akarsu bariyerlerinin bu noktada önem taşıdığını ifade etti. 'Bu çok katmanlı bir sorun. Herkesin hep birlikte hareket etmesi gerekiyor,' dedi.





