Ankara’da Ikılm Değişikliği ve Karbon Fiyatlandırması Üzerine Panel Düzenlendi

Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran, iklim değişikliğinin ticaret üzerindeki etkilerine dikkat çekti. ATO, iş dünyasını yeşil dönüşüme uyumlu hale getirmek için bir panel düzenledi. Baran, karbon fiyatlandırma sistemlerinin önemini vurgularken, Türkiye’nin bu süreçte yeni düzenlemelere ihtiyaç duyduğunu belirtti.

Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran, iklim değişikliğinin ticaret üzerindeki

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, iklim değişikliğinin ticaret üzerindeki etkisinin önemine vurgu yaparak, “Dünya genelindeki bu mesele, insanlık için kritik bir konu. Avrupa Birliği, en büyük ticaret partnerimiz olarak büyük rol oynuyor.” ifadelerini kullandı.

ATO tarafından gerçekleştirilen ‘Karbon Fiyatlandırması ve Emisyon Ticaret Sistemi Paneli’ kapsamında iş dünyasının yeşil dönüşüm sürecine adaptasyonunu desteklemek amacıyla bir toplantı düzenlendi. Hava değişikliği ve emisyon sorunları üzerine konuşan ATO Başkanı Baran, sanayileşmenin sera gazı salınımında ciddi bir artışa yol açtığına dikkat çekti. Baran, 2023 yılının rekor sıcaklıklarıyla, iklim krizinin büyüklüğünü gözler önüne serdiğini belirtti. Ayrıca, kuraklık ve sel gibi doğal afetlerin artışına da işaret etti ve iklim değişikliği konusunun 50 yılı aşkın bir süredir dünya gündeminde yer aldığını ifade etti.

Baran, karbon fiyatlandırma mekanizmalarının sera gazı emisyonlarını azaltmayı ve çevreci yatırımları teşvik etmeyi amaçladığını belirtti. Bu mekanizmaların karbon vergisi ve emisyon ticaret sistemi olarak ikiye ayrıldığını aktaran Baran, bu yöntemlerin birçok ülkede etkin bir şekilde uygulandığına dikkat çekti. “İklim değişikliğiyle mücadele için yeşil mutabakatı hayata geçirmeye çalışan Avrupa Birliği, 2030 yılına kadar emisyonları yüzde 55 oranında azaltmayı ve 2050’de karbon nötr olmayı hedefliyor” dedi. Sınırda karbon düzenlemesinin 1 Ocak 2026’dan itibaren yürürlüğe gireceğini de sözlerine ekledi.

Yeni düzenlemelerin tasarımında adil ve destekleyici bir yaklaşımın önemini vurgulayan Baran, mevcut ekonomik zorlukların işletmeleri daha fazla mali yükle karşı karşıya bırakabileceğini dile getirdi. “Yeni kurallar, rekabet gücünü zayıflatabilir ve istihdamda azalmaya neden olabilir” diyerek, bu mekanizmaların doğru bir şekilde planlanması gerektiğini söyledi.

İklim Değişikliği Başkanı Halil Hasar ise iklime ilişkin finansal ve sosyal problemlere dikkat çekerek, her bakanlığın kendi hedefleri olmasına rağmen, ülke genelinde bir hedef ve yol haritasının şart olduğunu belirtti. “İklim, sadece bir çevre problemi değil, aynı zamanda finansal ve sosyal boyutları olan bir güvenlik meselesidir” şeklinde değerlendirdi.