Ankara Ticaret Odası, Cebri İcra Kanunu Taslağı’nı tartışmak üzere önemli bir panel düzenledi

3 Min Read

Ankara Ticaret Odası’ndan Cebri İcra Kanunu Taslağı Paneli

Ankara Ticaret Odası (ATO), ticari hayatı etkileyen konkordato ve icra düzenlemeleri üzerinde Adalet Bakanlığı tarafından değerlendirmeye alınan ‘Cebri İcra Kanunu Taslağı’ ile ilgili bir panel düzenledi.

Panele Adalet Bakan Yardımcısı Niyazi Acar katıldı.

Hedef: Katkı ve Tartışma

Panelin açılışında Niyazi Acar, Cebri İcra Kanunu Taslağı’nın ön taslak niteliğinde olduğunu ve bu taslağın tüm ilgili taraflarla tartışılmasını sağlamak istediklerini dile getirdi. Acar, “Bakanlık olarak taslağı, tüm kamu kuruluşlarına ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne gönderdik. Bu konuda önemli katkılar bekliyoruz. Ne kadar çok tartışılırsa, o kadar gelişim olur. Yasalaşmadan önce tartışmak, yasalaştıktan sonra konuşmaya göre çok daha faydalıdır” şeklinde konuştu.

Ticaretin Güvencesi: Cebri İcra

Panelde konuşan ATO Başkan Yardımcısı Temel Aktay, Cebri İcra’nın ticaretin güvence mekanizması olduğunu belirtti ve bu yasanın uygulanmasının ekonomiye güven kazandırmanın yanı sıra şirketlerin kötüleşen durumlarda ayakta kalmalarını sağlayan en önemli araç olduğunu vurguladı. Aktay, bu taslağın sade ve güncel bir mevzuat sunmasının önemine değindi.

Hukukun Gücü, Ekonominin Gücü

Aktay, güvenin ticaretin temel şartı olduğunu ifade ederek, “Yatırım ve üretim, güvenin olduğu bir ortamda gerçekleşir. Düşünmek gerekir ki, çeklerini bozduramayan bir işletmeyi düşündüğümüzde, içinde bulunduğu durum birçok etki yaratır. Bugün alacaklılar uzun süre beklemek zorunda kalıyor” dedi.

Ekonominin lokomotifi olan KOBİ’lerin alacaklarının tahsil edilmesinde yaşanan zorluklara dikkat çeken Aktay, “İcra süreçlerindeki karmaşık yapılar, KOBİ’lerin iflas etmesine yol açarak, ekonomide pıhtılaşmaya neden oluyor. Bu nedenle yürürlüğe girecek yeni taslağın etkinliği büyük önem taşıyor” ifadelerini kullandı.

Konkordato Sistemindeki Sorunlar

Aktay, mevcut konkordato sisteminin sadece iflas eden şirketler için değil, tedarikçileri ve çalışanları için de sorun oluşturduğunu belirtti. “Bu sistem, işletmelere ‘nefes aldırıyor’ gibi görünebilir ama aslında onun altında kalan çok sayıda paydaş da borçlarını alamadığında sorun yaşar. Bu yüzden taslağın revize edilmesi ve şeffaflığın artırılması gerekiyor” dedi.

Yenilikçi Yaklaşımlar Aranıyor

Cebri İcra Kanunu Taslağı Bilim Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Selçuk Öztek, yasal düzenlemenin 9 yıl süren titiz bir çalışmanın sonucu olduğunu aktardı. Mevcut İcra ve İflas Kanununun 1932 yılından günümüze kadar birçok kez değiştiğini belirten Öztek, yeni bir icra iflas kanununa ihtiyaç olduğunu da dile getirdi. “Dünyadaki uygulamaları dikkate alarak, Türkiye’nin de bu alanda yeni ve etkili yasal düzenlemelere ihtiyacı var” dedi.

Panel, yeminli mali müşavir Nazmi Karyağdı’nın moderatörlüğünde gerçekleştirildi ve konu uzmanları tarafından Cebri İcra Kanunu Taslağı’nın farklı boyutları ele alındı.

Bu Haberi Paylaş
Yorum yapılmamış

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version