**Medicana International Ankara Hastanesi’nde yeni tedavi yöntemi başlatıldı**
Medicana International Ankara Hastanesi’nde, ileri evre Parkinson hastalarına yönelik olarak nöroloji ve gastroenteroloji bölümleri iş birliği ile Levodopa-Karbidopa İntrajejunal Jel (LCIG) uygulamalarına başlandı. 10 yıl boyunca Parkinson hastalığı ile mücadele eden Ümit Turgut, “Günlük olarak 10-12 ilaç kullanıyorduk, şu an ise yalnızca bir jel kullanıyoruz” şeklinde konuştu.
**LCIG Tedavisi Nedir?**
Levodopa-Karbidopa İntrajejunal Jel (LCIG), Parkinson hastaları için dünya genelinde etkili bir tedavi yöntemi olarak öne çıkıyor. Medicana International Ankara Hastanesi’nde uygulanan bu yöntemle, hastalara ağız yoluyla alınan ilaçların yetersiz kaldığı durumlarda bir bağırsak tüpü yerleştiriliyor. Bu tüp aracılığıyla apomorfin pompası hastaya ilaç yerine jel veriyor. İleri evre Parkinson tedavisinde son yıllarda yaygınlaşan bu yöntem, Türkiye’de ise sınırlı sayıda merkezde uygulanabilmektedir.
**Tedavi Süreci ve Uzman Görüşleri**
Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Müge Kuzu Kumcu, Hasan Turgut’un 10 yıldır Parkinson hastası olduğunu belirterek, “Levodopa, Karbidopa, İntrajejunal Jel tedavisi, Parkinson hastalığında standart bir tedavi olarak kabul edilmektedir. Bağırsağın emilim bölgesinden sürekli ilaç vermeyi hedefledik ve bu sayede hastanın iyilik halini sürdürmeyi amaçladık” dedi. Ayrıca, Doç. Dr. Kumcu, ağız yoluyla alınan ilaçların yeterli olmadığı durumlarda bu tedavi yönteminin kullanıldığını belirtti.
**Tedavi Sonrası Beklentiler**
Doç. Dr. Kumcu, Hasan Turgut’un başlangıçta kötü olan durumunun tedavi ile daha iyi hale geldiğini dile getirdi. “İlacın tedavi süreci devam ediyor ve önümüzdeki günlerde daha olumlu sonuçlar bekliyoruz. Genellikle 2-3 hafta içinde hastayı istediğimiz düzeye ulaştırıyoruz” şeklinde ekledi.
**Hastalığın Zorlukları ve Tedavi İhtiyaçları**
Ümit Turgut, babasının hastalığı ile ilgili olarak hem tedavi sürecinde hem de evde bakımında destek olduğunu ifade etti. “Geçen hafta jelin uygulanmaya başladığını aktaran Turgut, hasta yakınlarının bu tür tedavileri mükemmel bir şekilde araştırması gerektiğini vurguladı. Önceki tedavi sürecinin zorluklarına dikkat çekerek, “Daha çok yanıt almayı sağlamak amacıyla geliştirilmiş endoskopik yöntemler bulunmakta. Ayrıca iyi bir tedavi protokolü ile yaşam kalitesi artırılabilir” dedi.
**Kesintisiz İzleme ve Ekip Çalışması**
Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Fatih Karaahmet de, nöroloji ekibi ile koordineli bir çalışma yürüttüklerini belirterek, “İnce bağırsakta ilaç emilimini artıran bu endoskopik yöntem, hastanın iyiliği için gereklidir. Ekibimizin hızlı müdahale yeteneği, hastaların iyileşme sürecinde önemli bir kazanım sağlıyor” dedi.
**Sonuç Olarak**
Parkinson hastalığı tedavisinde uygulanan yeni yöntemler ve süreklilik arz eden ekip çalışması, hastaların yaşam kalitesini artırarak onlara daha iyi bir yaşam sunmayı hedefliyor. Bu süreç, hem hastaların hem de hasta yakınlarının yaşam standardını yükseltmekte önemli bir rol oynuyor.