Anadolu Üniversitesi Kütüphanesi’nde 61. Kütüphane Haftası kapsamında okuma etkinliği düzenlendi

Anadolu Üniversitesi Kütüphanesi’nde “Üreten Bir Türkiye” etkinliği kapsamında kitap okuma programı düzenlendi. Rektör Prof. Dr. Yusuf Adıgüzel, okumanın bireysel ve toplumsal gelişimdeki önemini vurgulayarak, eleştirel düşünmenin gerekliliğine dikkat çekti. Etkinlikte ödünç kitap alan öğrenci ve personele hediyeler verildi.

Anadolu Üniversitesi Kütüphanesi'nde "Üreten Bir Türkiye" etkinliği kapsamında kitap okuma

Anadolu Üniversitesi Kütüphanesi, ’61. Kütüphane Haftası’ etkinlikleri çerçevesinde “Üreten Bir Türkiye için 81 ilde kitap okuyoruz” isimli bir program düzenledi.

Etkinlik, 81 ilde eş zamanlı olarak gerçekleşti ve bu kapsamda katılımcıların kitaplarla etkileşimde bulunarak bilgi edinmelerinin önemine vurgu yapıldı. Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Adıgüzel, yaptığı konuşmada kitap okumanın bireysel ve toplumsal gelişime olan katkısını şöyle ifade etti: “Okuma, insanın kendini geliştirmesi ve varoluşunu sürdürmesi için elzemdir. Ancak günümüzde izleme kültürünün baskın hale geldiği bir dönemde yaşıyoruz. Okumak bir aktif eylemken, izlemek çoğunlukla pasif bir maruz kalma şeklidir. İzlediğimiz içerikler farkında olmadan aklımızda yer edinebilir. Fakat okuduğumuz şeyleri bilinçli bir seçimle değerlendiririz. Okuma alışkanlığımızın kontrolü daima bizim elimizdedir. Ne yazık ki, günümüzde bu durum kalabalıkların yönlendirmesi altında kaybolmakta. Ayrıca sosyal medyanın hızlı akışı da dikkatimizi olumsuz yönde etkiliyor. Okuma, bireyin gelişimine katkıda bulunan bir süreçtir.”

“Okuma, geliştirici bir tohum ekme eylemidir” diyen Rektör Adıgüzel, şöyle devam etti: “Ektiğimiz her tohum, gelecek nesiller için verimli bir ürün sağlayabilir. Ben bir iletişim uzmanı olarak, izleme eylemini de önemli buluyorum. İletişimin gücü size ait olduğu sürece daha etkili olur. Bu gücü elde tutabilmek için iletişimi iyi yönetmeliyiz. Okuma oranlarımızı artırmalı ve deneyimlerimizi paylaşmalıyız, bu güçlendirecektir. Yazılı ve sözlü iletişime her zamankinden daha fazla ihtiyaç duymaktayız. Üniversite olarak en önemli hedefimiz eleştirel düşünmeyi öğrencilere kazandırmaktır. Yapay zekâ birçok görevi yerine getirebilir fakat etik değerlerimiz karar verme süreçlerinde belirleyici olmalıdır. Yunus Emre’nin derin söylemleri, sadece okuyarak öğrenilebilir. Onun değerli dizelerinde şunu ifade eder: ‘İlim ilim bilmektir, ilim kendin bilmektir.’ Kutsal kitabımızda da ilk emir okumaktır, bu nedenle geniş kütüphanemizi değerlendirmeli ve okuma eylemine gereken önemi vermeliyiz.”

Etkinlikte Anadolu Üniversitesi Kütüphanesi’nden en çok ödünç kitap alan üç öğrenci ve üç çalışan, Rektör Adıgüzel tarafından ödüllendirildi. Program, Rektör Adıgüzel’in Merkez Kütüphanede öğrencilere kitap hediye etmesiyle sona erdi.