Daha Sağlıklı Gıdalar Üretmek İçin Yenilikçi Proje
Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (ATÜ) Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nde görev yapan Prof. Dr. Zafer Erbay, çeşitli bitkilerden elde edilen filizlerin sağlık ve beslenme üzerindeki olumlu etkilerini araştıracak bir çalışmayı yürüttüklerini açıkladı.
Projenin Detayları
Avrupa Birliği’nin Ufuk 2020 PRIMA programı kapsamında desteklenen “Yenilebilir Filizlerden Sağlıklı Gıdaya, FEED” isimli projede Türkiye, İtalya, İspanya, Almanya, Hırvatistan ve İsrail’den toplam 10 kurum yer alıyor. Proje, 1 Haziran 2023 itibarıyla başlamış olup 3 yıl sürecek. Gıda Mühendisliği Bölümü’nden Doç. Dr. Levent Yurdaer Aydemir, Dr. Pelin Salum Erbay ve Maden Mühendisliği Bölümü’nden Doç. Dr. Onur Güven bu projede araştırmacı olarak görev alıyor. Ayrıca bir doktora sonrası araştırmacı ile bir doktora öğrencisi, bursiyer olarak bu projeye dahil edildi.
Fonksiyonel Gıdalara Yönelik Çalışmalar
Prof. Dr. Erbay, proje kapsamında elde edilen filizlerin beslenme değerlerinin artırılacağına dikkat çekti. “Filizlerden oluşturulacak bileşenlerle besinleri zenginleştirerek sağlık faydalarını ön plana çıkaracağız,” diyen Erbay, ayrıca bu çalışmanın gençler ve farklı sosyal gruplar arasında toplumsal kabulü artırmayı amaçladığını belirtti.
Fonksiyonel gıdalar, bireylerin sağlığını pekiştiren ve fiziksel, ruhsal durumlarını olumlu yönde etkileyen gıdalar olarak tanımlanıyor. Erbay, ATÜ’de bu gıdaları geliştirmek için filizlerin kullanılacağını ve böylece insanlara sağlıklı beslenme imkanı sunulacağını ifade etti.
Geleneksel Gıdalar Üzerinde Çalışmalar
Projede, ayran ve erişte gibi geleneksel gıda ürünlerinin filiz bileşenleri ile zenginleştirileceğini anlatan Erbay, kullanılan teknoloji sayesinde bu bileşenlerin gıda işleme süreçlerinden etkilenmeyeceğini ve sindirim sırasında korunarak hedefine ulaşabileceğini vurguladı.
Erbay, ATÜ’nün gelişmiş laboratuvarında, enkapsülasyon, emülsiyon hazırlama ve diğer tekniklerdeki uzmanlıklarına dikkat çekerken, çeşitli ölçüm cihazları ve üretim ekipmanlarına sahip olduklarını da sözlerine ekledi. Bu çalışma, besinlerin sağlık potansiyelini artırmak ve bireylerin daha sağlıklı seçimler yapmasına yardımcı olmak amacıyla önemli bir adım olarak öne çıkıyor.