Almanya Dışişleri Bakanlığındaki Genç Diplomatların Isyanı
Almanya Dışişleri Bakanlığında görev yapan genç diplomatların, hükümetin İsrail politikasından rahatsız olduğu ve Dışişleri Bakanı Johann Wadephul’un bu konuda daha sert önlemler almasını talep ettiği ortaya çıktı.
Alman Der Spiegel dergisinin özel haberine göre, çoğunluğu gençlerden oluşan yaklaşık 130 diplomat, 6 Mayıs’tan bu yana görevde olan Başbakan Friedrich Merz hükümetinin izlediği İsrail politikasından rahatsız. “Dışişleri Bakanlığında Ayaklanma” başlığı ile servis edilen haberde, “İsrail politikası Alman diplomatları hayal kırıklığına uğratıyor” yorumuna yer verildiği belirtildi.
Dışişleri Bakanlığındaki Protestolar Artıyor
Genç diplomatlar, kendi aralarında oluşturdukları sohbet gruplarında, ülkelerinin İsrail politikasına yönelik eleştirilerde bulunuyor. “Gazze’de giderek daha fazla sivil ölürken, Alman Dışişleri Bakanlığında protestolar artıyor” ifadeleri kullanılarak, bu durumun önemi vurgulandı. Bahsi geçen diplomat grubu, kariyerlerinin başında, 30 ila 40 yaş aralığında olan ataşeler, danışmanlar ve daire başkan yardımcılarından oluşuyor. Dışişleri Bakanlığında farklı birimlerde görev yapan bu diplomatlar, konulara ilişkin görüş yazan ancak karar alma mekanizmalarında yer almayan kişiler olarak öne çıkıyor.
İsrail’e Karşı Sert Önlem Çağrısı
Habere göre, Alman diplomatlar, Dışişleri Bakanı Johann Wadephul’un İsrail’e karşı daha sert önlemler almasını talep ediyor. Bir bakanlık sözcüsü, genç diplomatların ülkenin dış politikasına yönelik eleştirilerin yapıldığı sohbet grubunun varlığını kabul ederken, yakın zamanda Dışişleri Bakanı Wadephul ile bir araya gelmelerinin planlandığını belirtti.
Young diplomatlar grubu, Wadephul’un bakan olarak göreve gelmesinden kısa süre sonra kuruldu. Bu grup, bu ayın başında, Alman hükümetinin İsrail politikasını eleştiren 13 eski büyükelçi ile de temas halindeydi.
Wadephul’un Açıklamaları ve Hükümet Tartışmaları
Almanya Dışişleri Bakanı Wadephul, 23 Temmuz Çarşamba günü Zeit gazetesine verdiği demeçte, “Biz İsrail’in tarafındayız” açıklaması yapmıştı. Ülkesinin İsrail politikasının değişmeyeceğini belirten Wadephul, “Almanya’nın Yahudi devletine karşı bitmeyen bir sorumluluğu var” ifadelerini kullandı.
Almanya Başbakanı Friedrich Merz de İsrail’in Gazze Şeridi’nde gerçekleştirdiği bombardımanları kabul edilemez bulduğunu açıklasa da, en son 28 ülkenin yayımladığı Gazze bildirisine katılmaması eleştirilere neden oldu. Merz’in koalisyon hükümetinde yaklaşık 3 aydır Almanya’yı birlikte yönettiği Sosyal Demokrat Parti (SPD) de, Almanya’nın Gazze bildirisine imza atmamasına sert tepki göstermişti. Bu son ayrışma, iktidardaki “Hristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) ile Sosyal Demokrat Parti (SPD) iktidarı 3 ayını doldurmadan 3’üncü krizini yaşıyor” yorumlarına neden oldu.
Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı