Aliyev, Taşkent’teki Zirvede Azerbaycan’ın Orta Asya ile Stratejik İşbirliğini Güçlendirdiğini Açıkladı

2 Min Read

7. Orta Asya Devlet Başkanları İstişare Toplantısı’nda Tarihi Anlar

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te düzenlenen 7. Orta Asya Devlet Başkanları İstişare Toplantısı’na katıldı. Toplantının ev sahipliğini üstlenen Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev’e teşekkür eden Aliyev, “Yüzyıllar boyunca süregelen ortak tarihimiz, kültürel miras ve diğer değerlerle bir aradayız. İlişkilerimizi korumanın ötesinde, stratejik ortaklık anlayışıyla yeni dinamikler de kazandırdık.” ifadelerini kullandı.

Azerbaycan’ın Orta Asya Ülkeleri ile İlişkileri Güçleniyor

İlham Aliyev, toplantıda yaptığı konuşmada, Özbekistan’ın kalkınma yolunda kaydettiği ilerlemeleri vurgulayarak, büyük projelerin ülkeyi bölgesel liderliğe taşıdığını belirtti. Ayrıca, Azerbaycan’ın Orta Asya Ülkeleri İstişare Toplantıları formatına tam üye kabul edilmesinin, dostane ilişkilerin güçlenmesine katkı sağlamasında önemli bir adım olduğunu ifade etti.

“Bu karar, ortak işbirliğimizi daha da kuvvetlendirecek” diyen Aliyev, iki ülkenin tarihi ve kültürel bağlarının yanı sıra ekonomik işbirliğinin de arttığını dile getirdi.

Transit İmkanları ve Ekonomik Fırsatlar

Azerbaycan ile Ermenistan arasında ABD’de imzalanan anlaşmaların bölgede transit olanakları artıracağına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Aliyev, Zengezur Koridoru’nun inşası ile yük taşımacılığının önemli ölçüde artacağını söyledi. “Bu koridor, Orta Koridor’un önemli bir parçası olacak ve geçiş kapasitesi ilk aşamada 15 milyon ton olarak planlanıyor” dedi.

Aliyev, son üç yılda Orta Koridor üzerinden Azerbaycan’a gerçekleştirilen yük taşımacılığında %90 gibi önemli bir artış yaşandığını belirterek, “Bu süreç, ekonomik dayanıklılığımızı güçlendirmek ve karşılıklı işbirliklerimizi geliştirmek açısından kritik öneme sahip” dedi.

Dijital İletişim ve Fiber Optik Projeleri

Orta Asya ülkeleri arasındaki dijital iletişimin artırılması gerektiğini vurgulayan Aliyev, “Dijital İpek Yolu” projesinin, Hazar Denizi’nin dibinden fiber optik kablo ağı oluşturmasını kapsadığını kaydetti. Bu projelerin, önemli elektrik ihracatı fırsatları sunduğunu ekledi.

Sonuç olarak, Azerbaycan’ın bölgedeki ulaşım ve lojistik altyapısına yönelik yatırımları, uluslararası işbirliğini artırma hedefi doğrultusunda devam edecek. Aliyev, Orta Asya ülkeleri ile olan ilişkilerde stratejik adımların atılmaya devam edileceğinin altını çizdi.

Share This Article
Leave a review

Leave a Review

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir