Bolu Kartalkaya’da meydana gelen yangın felaketi sonrası bir basın toplantısı düzenleyen Alaçatı Turizm Derneği Başkanı Kerem Ünsal, turizm alanlarındaki yangın güvenliği önlemlerinin önemine vurgu yaparak, Çeşme’deki otel yöneticilerinin oldukça profesyonel ve sorumlu davrandıklarını aktardı. Ünsal, turistik işletmelerde çalışan eğitimi ve teknik bakım gibi konulara dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.
Kerem Ünsal, Çeşme’deki turistik otellerin yangın güvenliği açısından oldukça dikkatli olduğunu ifade etti. “Buradaki otel yöneticileri gerçekten de profesyonel ve sağduyulu bir şekilde hareket ediyor. Yangın önlemleri ile ilgili olarak gereken tüm tedbirleri alıyorlar.” diyen Ünsal, ÇEŞTOB Başkanı Orhan Belge’nin de denetimlerin sık yapıldığını söylediğini aktardı. Ancak daha önceden sağlanan hassasiyetin de kolay elde edilmediği biliniyor.
Yangın güvenliği alanında bazı Alaçatı işletmelerinin kendi istekleriyle profesyonel denetimler yaptırdığına da değinen Ünsal, bu konuda harcama yaparak işletmelerini denetleten birçok işletmecinin bulunduğunu, bunun da sektördeki bilinçlenme açısından önemli bir gelişme olduğunu dile getirdi.
Belediyenin, ruhsat süreçlerinde yangın güvenliğine özel bir önem atfettiği bilgisini aktaran Ünsal, “Bir işletmenin ruhsatı için tüm belgelerin hazırlanmış olması yetmiyor. Yangın güvenliği açısından herhangi bir eksiklik varsa bu durum ruhsatın onaylanmamasına sebep oluyor. Bu konuda son derece titiz bir çalışma yürütülüyor.” şeklinde konuştu.
Ünsal ayrıca, otel ve işletme sahiplerine yangın güvenliği konusunda dikkatli olmalarını ve çalışanlarına yangın eğitimi vermelerini tavsiye ederken, misafirlerin de dikkat etmesi gereken konular arasında yer alan sigara kullanımını hatırlattı. “Bazı misafirler sigara içiminin yasak olduğu alanlarda bile bunu yapmaya çalışıyor. Bu da duman dedektörlerinin devreye girmesine sebep oluyor. İşletmecilerin, bu durumu engellemek için alarm sistemlerini kapatmaları büyük bir tehlike arz ediyor. Hem işletme sahiplerinin hem de misafirlerin bu konuda daha dikkatli olmaları gerekiyor.” ifadesinde bulundu.
Mutfaklardaki yangın riski ve bu riske karşı dikkat edilmesi gerekenler hakkında da bilgi veren Kerem Ünsal, yanan yağları suyla söndürme girişimlerinin patlamalara sebep olabileceğini belirtti. Ünsal, yangın söndürme kimyasallarının kullanılmasının önemine işaret ederken, mutfak personelinin de bu konuda eğitim almasının gerekli olduğunu kaydetti.
Elektrik kaynaklı yangınlar hakkında da bilgiler veren Ünsal, bu tür yangınların su ile müdahale edilmesinin daha büyük felaketlere yol açabileceğini ve özel söndürme sistemlerinin mevcut olduğunu vurguladı. Yangınların başlıca nedenleri arasında yetersiz elektrik tesisatı ve aşırı yüklenmelerin bulunduğuna dikkat çekti.
Yangın güvenliği bilincinin artırılmasının şart olduğunu ifade eden Ünsal, Alaçatı Turizm Derneği olarak uzman kuruluşlarla işbirliği yapacaklarını ve dernek üyelerine eğitim seminerleri düzenleyeceklerini kaydetti. Ünsal, “Yangın önlemleri, iş güvenliği ve hijyen konularında farkındalık yapmak ana hedefimiz. Üye işletmelerimizin standartlara ulaşması için gereken tüm adımlar atılacaktır.” diyerek sözlerini tamamladı.