Antalya’nın Akseki ilçesinde, yerel halkın “göbek” adıyla bilinen kuzugöbeği mantarı, doğada kendiliğinden yetişerek toplanmaya başlandı. Toros Dağları’nda bulunan bu nadir tür, son yıllarda bölge sakinleri için önemli bir ekonomik kaynak oluşturdu. Taze kuzugöbeği mantarının kilogram fiyatı, bin ile bin 250 lira arasında değişiyor.
Akseki’de, ormanlık alanlarda çeşitli mantar çeşitleri yer almakta, ancak kuzugöbeği mantarı en değerli tür olarak dikkat çekiyor. Mantar toplama sezonu nisan ayının ortalarında başlarken, mayıs ayının sonuna kadar devam ediyor. Sezonun başlamasıyla birlikte birçok insan kuzugöbeğini toplamak için uygun alanlara yöneliyor.
Mantar toplayıcılarından Mehmet Kara, yıllardır nisan ve mayıs aylarında kuzugöbeği aramak için Toros Dağları’na gittiğini belirtiyor. “Sabahın erken saatlerinde kuzugöbeği aramak için dağlara çıkıyoruz. Ağaçların diplerini tek tek kontrol ediyoruz. Eğer yağmur yağarsa çıkım daha fazla oluyor. Geçimimize katkı sağlıyor. Yağmurlar devam ederse mayıs sonuna kadar toplama işlemi sürer” şeklinde konuştu.
Hasan Sağlam ise mantar toplamanın zorluklarını vurgulayarak, “Arkadaşlarla sabahları erkenden dağlara gidiyor, ağaçların çevresini dolaşarak kuzugöbeği arıyoruz. Bazen 1, bazen ise 2-3 kilo bulabiliyoruz” ifadelerini kullandı.
Uzun yıllardır kuzugöbeği toplayan Hüseyin Çatlı, bu mantarın değeri ve toplama zorluğunu dile getirerek, “Genel olarak ormanlık alanlarda nisan ve mayıs aylarında yetişir. Bahar yağmurlarıyla başlar ve sıcak havalarla sona erer” dedi.
Kuzugöbeği toplamanın getirdiği mutluluğu da ifade eden Çatlı, “Kuzu göbeğini bulduğunda insan aşırı mutlu oluyor. Dağda başka bir şey düşünmeden, yalnızca mantara odaklanıyorsun” dedi.
Çatlı ayrıca, kuzugöbeğinin toplama şartlarının zahmetli olduğunu belirterek, “Kuzugöbeği her yerde yetişmez. Güneşli ve nemli, sedir ve ladin ağaçlarının bulunduğu yerlerde yetişir. Bu yıl yağış az olduğu için mantar miktarının düşeceği öngörülüyor” şeklinde bilgi verdi.
Kendisi için kuzugöbeği toplamaya giden Çatlı, satış amacıyla değil, beslenme amacıyla topladığını dile getirerek, “İlk çıktığında değeri yüksektir, şimdi kilogramı bin ila bin 250 liraya satılmakta. Yağmur yağarsa toplama devam ederiz” dedi.
Bayram Erdoğan, Akseki’deki kuzugöbeği mantarlarının yüksek lezzet ve kaloriye sahip olduğunu ifade etti. Sedir ve ladin ağaçlarının diplerinde bolca bulunan kuzugöbeğinin halk tarafından genellikle kendi tüketimi için toplandığını vurgulayan Erdoğan, “Doğal ve organik olduğu için insanlar kuzugöbeğini kış aylarında kuru olarak tüketiyor” ifadelerini kullandı.