**Ticaret ve Kültürel Diplomasi Üzerine Önemli Buluşma İstanbul’da Gerçekleşti**
Akdeniz Ülkeleri İş Adamları Derneği (AÜİD) öncülüğünde İstanbul’da düzenlenen uluslararası buluşma, bölgesel iş birlikleri, ekonomik gelişim ve kültürel diplomasi konularında önemli mesajlar vermek amacıyla gerçekleştirilen oldukça anlamlı bir etkinlik oldu. Etkinlikte çok sayıda büyükelçi, konsolos, akademisyen ve iş dünyasının önde gelen isimleri bir araya geldi.
Bölgesel Potansiyelin Keşfi
Akdeniz coğrafyasının çok yönlü potansiyelinin tartışıldığı bu buluşmada, etkinliğin ana teması “birlikte üretmek” fikri etrafında şekillendi. Katılımcılar, bölge ülkeleri arasında sürdürülebilir kalkınma, girişimcilik ve kültürel diplomasi alanlarında iş birliği ihtiyacının altını çizdi. Organizasyon, Akdeniz’in yeni nesil vizyonunu oluşturmak üzere iş birliklerini geliştirme hedefi üzerinde durdu. Ayrıca etkinlikte, barışçıl bir gelecek inşası idealinin ekonomik ve kültürel ilişkilerle desteklenmesi gerektiği vurgulandı.
Gece ilerledikçe düzenlenen plaket töreninde, yenilikçi çalışmaları ve katkılarıyla dikkat çeken isimlere onur plaketleri verildi. Törenin ardından, konuklar sahnede topluca poz vererek bu anlamlı buluşmayı ölümsüzleştirdi. Etkinlik, Akdeniz ülkeleri arasında daha güçlü ilişkilerin kurulmasına zemin hazırlar iken, kültürel yakınlaşma ve karşılıklı anlayışın önemine de dikkat çekti.
Dostluğu Güçlendirmek İçin Ticaretin Geliştirilmesi
AÜİD Kurucusu ve Onursal Başkanı Semih Tufan Gülaltay, etkinlikte yaptığı konuşmada, bu buluşmanın Akdeniz ülkelerinin ticari ve siyasi geleceğiyle ilgili bir konferans olduğunu belirtti. Gülaltay, “Katılımcı akademisyenlerin sunumlarını dinleyerek bilgi edinmeyi umuyoruz. Amacımız, ticaretin gelişimi ve dostluk ilişkilerinin güçlenmesi. Ticaretin kapsamı arttıkça, ülkeler arası dostluk da derinleşir. Derneğimiz, yurtdışında iş yapan üyelerini diplomatik, ticari ve kısmen finansal açıdan desteklemeye devam ediyor.” dedi.
Akdeniz’i Yeniden Ticaretin Merkezi Haline Getirmek
Toplantıda AÜİD Yönetim Kurulu Başkanı Caner Bayer, “Şu anda Akdeniz ülkeleri olarak birçok yurtdışı temsilciliğimiz bulunuyor. Hali hazırda yedi ülkede tam anlamıyla temsil ediliyoruz ve bunu 25 ülkeye çıkarmayı hedefliyoruz. Amacımız, Akdeniz’in tarihî ticaret merkezliği gerçeğini yeniden canlandırmak. Bölgemizin tarihi boyunca güçlü ticari ilişkiler geliştirmiş olması, bizi bir araya getiriyor. Akdeniz, ticaretin başladığı yer; Selçuklular ve Osmanlılar döneminde gelişim göstermiştir. Şu anda bu alanlarda yeniden bir ivme kazanıyoruz. Bununla birlikte, potansiyel barındıran Afrika ülkeleriyle de iş birlikleri geliştirmek, ticaretimizi daha da ileriye taşımak için önemli.” ifadelerini kullandı.
Böylece, bu etkinlik, Akdeniz ülkeleri arasındaki iş birliği ve ticaretin geliştirilmesine yönelik önemli bir adım olarak kaydedildi.